Man kan väl hålla med om att det där med lagstiftning verkar ha blivit allt svårare. Lager på lager och med olika avsändare. Svårtolkat, ja. Så även att vi i alla tider varit beroende av skogen för vår utkomst. Särskilt här i norr.
Nu säjer en del att vi är inne i en ny period av utdöende av arter. Rovdrift på naturtillgångar, anspråk på alltmer plats till människan, och klimatpåverkan av människoaktivitet. Människan som ”skapelsens krona” Det känns sorgligt att det har kommit att bli så.
I Sverige har skogsindustrins företrädare högljutt i media ifrågasatt att enskilda skogsägare och kanske skogsbolag ska bli tvungna att könsbestämma småfåglar innan avverkning. Visst, det verkar orimligt. Kanske man i stället kunde tänka sig att avstå att fälla skog under fågelhäckningen? Har du tänkt på var dom som inte har bo i holken på tomten finns, eller hur svårt det är att se ekorrens risbo uppe i trädet? Har hört om skogsarbetare som berättar att man varit tvungen att trampa ihjäl ungar som legat i kraschade fågelbon den årstiden. Trevligt.
Markhäckande skogshöns, tjäder, orre och järpe är även dom illa ute vid avverkning. Jordbruket går heller inte fritt från detta. Kamouflerade bon på gräsmarker, till exempel lärka, tofsvipa och storspov riskerar också att förlora äggen när plogen kommer. Plöj på hösten.
En del mycket sällsynta arter som vitryggig hackspett, eller vissa rovfåglar gynnas nog bäst genom att inte skapa monokulturer som bara granar i räta rader eller gigantiska fula kalhyggen. Låt någon som kan fåglar gå en runda på marken och titta. Kanske är där ett lappugglebo.
Höj blicken innan det är för sent