Knarkköparna håller igång gängkriget

Det är narkotikahandeln som främst håller igång de kriminella gängen, menar insändarskribenten.

Det är narkotikahandeln som främst håller igång de kriminella gängen, menar insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2024-02-15 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla riksdagspartierna tävlar stenhårt om vem som bäst att bekämpa kriminella gäng. Det är bra. Alla vet att huvudproblemet som kriminella gängen huvudsakligen krigar om är knarket. 

Det senaste regeringsförslaget om visitationszoner kommer inte att leda någonstans, däremot kan det bli värre. Kriminella gäng planerar säkert på lösningar för de nya lagarna.

Det som förvånar bland alla nya lagar är att inget politiskt parti föreslog exempelvis att kriminalisera köp av knark. Det är knarkkunderna som ”finansierar” detta smutsiga och vidriga gängkriget där inte bara många oskyldiga också drabbas, utan också samhället i stort. 

Kunderna är inte fattiglappar. Det är folk med god köpkraft. Flertalet av avhoppare från kriminalitet genom olika sociala och pedagogiska program vittnar om att bland knarkkunderna finns banktjänstemän, läkare, höga tjänstemän, företagsledare med mera. 

Nyligen fann man kokainspår inne på riksdagshusets toaletter. Den som har besökt riksdagen vet väl hur minutiös visitering och kontroll är för att komma in. Detta kan vara ett tydligt bevis att kriminaliteten har ”langare” högst upp i maktsfären.

Så länge man ger sig inte på de som efterfrågar kokainet, det vill säga kunderna, kommer vi aldrig att utrota gängkriminaliteten.