Klimathotets allvar – jorden behöver intensivvård

Vi tar inte klimathotet på allvar, anser skribenten.

Vi tar inte klimathotet på allvar, anser skribenten.

Foto: Betsy Blaney

Insändare2021-12-28 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför har folk haft så lätt att ta till sig allvaret när det handlar om covid, men inte när det handlar om klimatkrisen och det sjätte massutdöendet som pågår just nu? Jag tog vaccinsprutan igår och hörde i kön upprymda röster om flygresor till Medelhavet – och mitt hjärta gjorde bara så ont. Klimatkrisen då? Den är ju långt mycket värre. 

Förstår inte folk att vår vackra jord håller på att ändras så fatalt att planeten kommer att bli obeboelig för oss människor? Svårt att greppa kanske, för du ser det inte med blotta ögat som du kan se alla som blivit svårt sjuka i covid. Men vår jord måste kopplas till respirator och få intensivvård. Det enda vaccinet som möjligtvis hjälper är att vi vaknar upp – till inre och yttre omställning. Förstår ni då hur allvarligt det är?

Jag undrar hur många fler extremhändelser som kommer krävas för att vi ska vakna upp och bromsa detta hjul som innebär att ständigt springa efter mer, större och fortare. Vetskapen om skogsbränder, översvämningar, massutdöende av djurarter, uppvärmda hav, redan nu lidande och flyende människor, smältande polarisar och tanken på att vår jord helt enkelt inte kommer räcka till – detta borde räcka. Det är vi som måste göra ändringar nu.

Elin Lundqvist Burlin, Skellefteå