Klimatet: Ta oron på allvar – i Skellefteå är det tyst

Många barn och unga känner en oro för klimatet. Vi vuxna måste visa dem att vi tar deras oro och vårt ansvar på allvar. Min yngsta dotter är nu nio år. 2050 fyller hon 38 år. Vad är det för värld hon kan se fram emot?

Parisavtalet nämns nästan aldrig i Skellefteå, menar skribenten.

Parisavtalet nämns nästan aldrig i Skellefteå, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-12-23 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Forskarna är eniga – det är vi människor som står bakom klimatförändringen, vi har ett klimatnödläge, och vi måste agera nu! Våra utsläpp av koldioxid värmer upp planeten. På mer än 800 000 år har det inte varit så mycket koldioxid i atmosfären som nu. Vi behöver ta in den siffran. Vad innebär det att jorden är överhettad? Och framförallt, vilket är vårt ansvar som vuxna att lämna över planeten till våra barn och barnbarn?  

I Skellefteå hör man knappt talas om Parisavtalet. Här säger politikerna istället att det största och viktigaste målet är att staden växer! Man vill ha fler invånare, fler broar, fler vägar och fler parkeringshus. Man hurrar över fler flyg till och från Skellefteå. Applåderar varje nyetablering av varuhus och butiker som kan öka vår konsumtion. Och koldioxiden i luften tätnar.

En etablering av en batterifabrik innebär inte att kommunen friskrivs från kravet att reducera utsläppen. Vi har bara åtta år på oss att halvera utsläppen för att hejda uppvärmningen. Politiker, vem jobbar ni för? Ni behöver agera nu! Sätt igång och ta de unga och deras framtid på allvar. Ett första brådskande och nödvändigt steg är att kommunen upprättar en koldioxidbudget, för att utsläppen ska begränsas i enlighet med Parisavtalet.

Vi behöver utsikter för framtiden. Vad är det för stad vi vill ha? Vad vill vi lämna över till våra barn? Vi i Skellefteå kan inte ensamma styra in världen i en annan, mer hållbar riktning, men tillsammans med andra människor över hela världen – som känner samma oro som vi gör – kan vi pressa fram en nödvändig förändring. Vi måste helt enkelt göra det vi kan. Det är vårt ansvar. Vi kan inte säga att vi ingenting visste. För det gör vi. 

Agera nu!

Christel Stoltz, Skellefteå