Klimat och demokrati – det viktigaste i EU-valet

Skribenten skriver om det kommande EU.valet och klimatpolitik.

Skribenten skriver om det kommande EU.valet och klimatpolitik.

Foto: Wiktor Nummelin / TT

Insändare2024-05-25 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är skarpt läge i Sverige och Europa. Framförallt när det gäller klimatet och demokratin. Ytterhögern i många EU-länder ifrågasätter grundläggande demokratiska principer och rättssystem. I Sverige manipulerar SD det demokratiska samtalet genom att sprida lögner och desinformation via sina trollfabriker, senast på ett övertygande sätt avslöjat av TV 4:s Kalla fakta. De ger sig framförallt på Socialdemokraterna, utrikesfödda och alla som vill se en kraftfull klimatpolitik. Man hånar ”vänsterliberalismen”, klimatforskare och alla som agerar för att minska klimatkrisen.

Genom spridningen av nättrollens kommentarer (hittills i år 27 miljoner visningar på ett 20-tal anonyma konton) skapas en illusion av att deras åsikter har brett stöd. Opinionen förskjuts i riktning mot SD: s åsikter och normaliserar i förlängningen partiets radikala och samhällsfarliga politik. Desinformationen syftar till att öka polariseringen, misstänkliggöra myndigheter och minska tilliten, något som i förlängningen hotar vår samhällsmodell.

Naturskyddsföreningen har kartlagt de svenska EU-parlamentarikerna och hur de arbetat och röstat i klimatfrågan den senaste mandatperioden. MP och V får högst betyg och i botten finns M, KD och SD. SD går emot i stort sett all klimatpolitik och har sagt att man vill riva upp Fit For 55 som numera är ett ambitiösare klimatprogram än vi har i Sverige. Den etablerade högern i EU, moderater och kristdemokrater, talar nu om att närma sig ytterhögern för att få majoritet. Det innebär ett direkt hot mot den klimatpolitik som EU redan beslutat om och som är helt nödvändig för att bromsa klimatkrisen.

Värna demokratin och klimatet, för våra barn och barnbarns framtid. Rösta i EU-valet den 9/6.