Klarar Skellefteå av all den expansion som pågår?

Staden växer på alla ledder. Frågan är om vi medborgare orkar med det och vilka effekter det får i framtiden.

Insändare 9 juni 2022 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Egentligen är det lite tråkigt men det är ganska många människor i min omgivning nu som har uttryckt både irritation och även någon sorts ekonomisk farhåga om Skellefteå tål all den expansion som sker i nutiden. 

För min egen del och andra som också bor på Södra Sunnanå uttrycks en oro över Backenprojektets omfattning. Det är inte helt lätt för en lekman att kunna avgöra hur ett sådant stort byggprojekt kommer att breda ut sig och vart gränser till skogsmark egentligen börjar och slutar. Hur kommer det att se ut i framtiden med trafik och byggnader?

Många använder skogen som finns på Sörböle-Sunnanå som rekreationsområde och det vore synd om man byggde för mycket på en gång. En vacker dag kan det också finnas obebodda lägenheter då expansionen i Norrland minskar och en del flyttar efter det att Northvolt har fått sitt personalbehov mättat. Som jag ser det idag verkar det som om att Skellefteå håller på att bli en "sell-out" för hungriga fastighetsföretag.

Det här är lite pessimistiska tankar men jag måste också vädra lite missnöje över hur vår stadsmiljö ser ut nu och under överskådlig tid. En lång tid framöver kommer troligen staden med ytterområden att ha uppbrutna gator, förändrade trafikleder, smattrande pålkranar och tung byggtrafik som belastar vardagsmiljön. Mycket är väl nödvändiga projekt som måste till för att infrastrukturen ska fungera i framtiden, men min fråga är: Är det en dräglig miljö för de boende och besökande i staden med denna bygg-boom som bara pågår och pågår.

Det tog närmare fem–sex år att "bygga" om Stadsparken och Strandgatan och det som nu pågår kommer knappast att hålla på kortare tid.

Olov Wikström, Skellefteå


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa