KD:s värderingar – ”klart brott mot det nionde budet”

Skribenten undrar varför kristdemokraterna i länet inte tar avstånd från uttalanden som partiledaren Ebba Busch har gjort.
Skribenten undrar varför kristdemokraterna i länet inte tar avstånd från uttalanden som partiledaren Ebba Busch har gjort.

Skulle gärna vilja ha svar på varför ni kristdemokrater är så tysta här i länet.

Insändare 14 december 2020 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ni har en partiledare som öppet anklagat Sverige och dess regering för att med ”berått mod” ha låtit smittan av covid-19 spridas i landet. Tycker att det är en mycket allvarlig anklagelse från en svensk partiledare. Med tanke på att ni säger er vara ett parti med kristna värderingar torde väl anklagelsen vara ett klart brott mot det nionde budet. Vad har ni för åsikt om detta?

Ni har också en partiledare som inte på något sätt tar avstånd från att USA:s avgående president, en president som med hjälp av bluff och lögner ifrågasätter sitt eget land som demokrati. Det är mycket oroväckande att ytterligare ett parti i Sveriges riksdag tar så lättvindigt på demokratiska och rättsstatliga frågor. Stödjer ni er partiledaren i hennes vägran att ta avstånd från Trumps tydliga förakt för demokrati? Om inte, varför säger ni ingenting?

Det här är ett par frågor om partiets värderingar som jag tror att de flesta västerbottningar gärna vill ha svar på. Var står ni?

Ej populist

Svar direkt

På nytt kommer en insändare i Norran och efterlyser svar från kristdemokraterna med frågeställningen: ”Varför är ni så tysta?” Förra gången var det en insändare i Norran den 12 augusti som frågan ställdes specifikt till norra länsdelens kristdemokrater. Den gången skickade vi in ett svar som tyvärr aldrig publicerades. Vi har yttrandefrihet i Sverige så det står fritt för insändarskribenten att ha åsikter om vårt parti och vår partiledare. 

Vi kristdemokrater är trygga i våra grundläggande värderingar och vi är stolta över vår partiledare som på ett retoriskt nytt sätt står upp för de kristdemokratiska idéerna. Idéer som funnits med allt sedan partiet bildades. Demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund, där människovärdet och familjen sätts högt. Sen har det säkert inte undgått någon att sjukvården, äldreomsorgen och trygghetsfrågor är särskilt viktiga för oss kristdemokrater just nu på den politiska arenan. 

Vi ser ingen som helst anledning att behöva kommentera USA:s president som skribenten kräver. Vi har en öppen dialog i partiet med de medlemmar som vi har och om skribenten på något sätt vill vara del av den stora kristdemokratiska rörelsen med mer än 25 000 medlemmar i Sverige så är hen och många andra välkomna att höra av sig.

Charlotta Enqvist, gruppledare Kristdemokraterna Skellefteå 

L-Å Holmgren, gruppledare Kristdemokraterna Norsjö

Ämnen du kan följa