Kärnkraft — ett utspel som är obegripligt

Insändare 5 augusti 2020 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Partierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kräver att ny kärnkraft ska tillåtas. De pratar då om en sorts ny generation små kärnkraftverk som ska drivas med bridreaktorer som betyder att avfallet blir plutonium det vill säga detsamma som används för bomber.

Men nu är det redan helt öppet för vem som vill och kan bygga kärnkraft men inget bolag ser lönsamhet i denna då vind- och solkraft är så överlägsna i lönsamhet. Det är också makalöst konstiga krav då dessa "fjärde generationens" reaktorer inte ens finns ännu annat än på ryska ritbord och ingen vet om de klarar säkerhetskraven och konkurrens i elpris.

Behöver vi då någon ny kärnkraft? Sverige har senaste åren haft 20 procent elöverskott som vi exporterat. Att det finns några fall där man har haft elbrist i somliga områden som västra Skåne beror på att det är kapacitetsbrist i ledningarna. Att bygga ut elnätet är en gammal beprövad teknik och enklare än att satsa på reaktorer som inte är utvecklade. Nu har vi i Norrland störst elöverskott vilket har lett till att investerare har insett att det är hit man ska förlägga datahallar och som Northvolts batterifabrik.

I alla andra sammanhang brukar dessa partier hävda att marknadens regler ska gälla så att det satsas på de lönsammaste, de förnybara alternativen som vind, vatten, sol och biobränsle. Därför borde de gilla dessa alternativ. Att dessa är säkrare och finns färdig utvecklade samt ger jobb och kapital i glesbygderna bör våra politiker dessutom hylla. Utspelen av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är ofattbart ogenomtänkta men sannolikt ett sorts röstfiske i kretsar av kärnkraftskramare.

Bara sunt förnuft


Ämnen du kan följa