Kaos med skolskjutsen

Hej, politiker och tjänstemän på Skellefteå kommun.

Skribenten är missnöjd med upplägget för skolskjutsen, och får svar direkt av kommunen.

Skribenten är missnöjd med upplägget för skolskjutsen, och får svar direkt av kommunen.

Foto: TT

Insändare2023-09-12 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ni säger att Skellefteå kommun är en trygg plats att leva och bo på. Ni marknadsför även kommunen med dessa ord: ”här är det nästan barnsligt enkelt att lägga livspusslet. Klockren service och nära till allt”. Skola och fritids ska även de vara en trygg plats, men hur är det med transporterna till och från skola med skolskjuts?

Vi anser att om barnen ska växa upp till trygga vuxna människor så kan kommunen inte fortsatt behandla skolskjutsbarnen på det här viset. Man har rätt till trygga transporter. Barnen riskerar att bli avsläppta på fel ställe, barnen ska också från en dag till en annan förhålla sig till nya förändrade förutsättningar redan vid 6 års ålder.

Vi vet att skolskjutsbekymret pågår år ut och år in runt om i kommunen. Snälla kan ni börja behandla barnen med värdighet och respekt?
Tänker man på barnens perspektiv när man fattar beslut?

Att barnen och vårdnadshavare i Sandfors som går på Kusmarkskolan anklagas för att ha ”tjuvåkt” skolskjutsen och att kommunen nu har beslutat att Sandforsbarnen som slutar klockan 13.10 ska stanna på skolan med personal och mellanmål tills bussen går hem cirka klockan 15.00 tisdagar–torsdagar. Sen är det helt ok att fortsätta ”tjuvåka” på måndagar och fredagar enligt kommunen. Vilka försäkringar gäller när barnen ska ”tjuvåka”?

Det här kommer som en chock för drabbade familjer då informationen kommer med kort varsel. Är det ok att med några dagars mellanrum ge barnen helt nya förutsättningar? För ett barn som börjar skolan är det nog med just det: Att börja skolan. Vi anser att detta är brist på respekt mot våra barn.

En växande kommun som inte tar ansvar för de barn som redan bor här, hur blir det i framtiden? Rimligen kan ett möte med berörda vårdnadshavare vara ett bra sätt att bemöta frågor. Det hade även skapat tid för vårdnadshavarna att förbereda barnen på förändringen.
Oroliga föräldrar

 Svar direkt

Vi beklagar att formuleringar i den information som skickats till vårdnadshavare kunde missuppfattas.

Rätten till skolskjuts regleras i skollagen och där framgår att en elev har rätt till skolskjuts i anslutning från hemmet till den plats där utbildningen bedrivs, om det behövs med hänsyn till avstånd, trafikförhållanden, funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet. När en elev ansöker om skolskjuts prövas alla dessa förutsättningar individuellt. Skolskjuts kan ske med bussar i linjetrafik eller upphandlade skolbussar, taxibilar eller färdtjänstfordon. I kommunens regler för skolskjuts så framgår det att elever inte har rätt till skolskjuts till och från fritidshem. 

Barn- och grundskolenämnden beslutade i december 2009 att lägga ner Sandforsskolan från och med höstterminen 2010 och överföra eleverna till Kusmarkskolan samt att förskola och fritidshem skulle anordnas i Sandfors. Förskola och fritidshem finns sedan dess kvar i Sandfors. När beslutet om nedläggning av Sandforsskolan togs så genomfördes skolskjutsen i Kågedalen till övervägande del av allmän kollektivtrafik med busskort till eleverna. Detta möjliggjorde av/påstigning på andra ställen än hemmet eller skolan. I och med kollektivtrafikomläggningen så ersattes skolskjutsen med beställd skolbuss i stället för kollektivtrafik. Från och med läsåret 23/24 så finns det inte tillräckligt många barn i de lägre årskurserna i området för att motivera en beställd buss varför skolskjuts beställts med taxi från skolan till hemmet, i enlighet med kommunens regler för skolskjuts.

Denna förändring har medfört att eleverna inte kan åka buss från skolan till fritids cirka en mil bort. För att lösa den akuta situation som uppstått så erbjuder kommunen möjlighet till de elever som så önskar att få stanna på fritidshemmet i Kusmark och åka med den beställda skolbussen cirka en och en halvtimme senare de dagar eleverna har skolskjuts med taxi till hemmet. Denna lösning gäller innevarande termin. Vilken lösningen det blir från och med nästa termin är ett pågående arbete där olika alternativ undersöks. Vi förstår er önskan om långsiktig lösning men tyvärr kan en sådan inte presenteras i dagsläget.

Vi beklagar att informationen i det här fallet kommit sent men hoppas på fortsatt bra dialog med vårdnadshavare och elever kring detta.