Kan vi lära oss av tidigare kriser?

Skribenten funderar om lärdomar från exempelvis coronapandemin kan översättas till dagens vårdkris.

Skribenten funderar om lärdomar från exempelvis coronapandemin kan översättas till dagens vårdkris.

Foto: Adam Wrafter

Insändare2023-05-14 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur ska vi klara av kompetensbristen i vår kommun? Frågan är aktuell och äldreomsorgen är ett tydligt exempel där det är kris.  I övrigt diskuteras frågan om kompetensbrist i det oändliga. Vi tycker att det som saknas är de kreativa lösningarna. Sist vi hade en stor kris var under coronapandemin. Hur löste vi den? Tjänstemän på Skellefteå kommun fick styra om sina arbetsuppgifter och de gick in och stöttade inom skola och omsorg. Kan vi lära oss av den krisen? Då var vår kommun kreativ och hittade lösningar.

I många verksamheter och på företag så svänger det också, med minskad orderingång eller liknande så kan det också bli kris och personalen får arbeta just då där det behövs mest. Såklart har inte alla kompetensen men det brukar fungera om alla hjälps åt och om det är tydlig ledning och styrning. 

Europa är i krig och större kriser kan vänta. Det är bra att öva på att klara av en kris, och klarar vi inte en arbetskris inom äldreomsorgen så bävar jag för ett krig. Det kan vi inte köpa oss ur.