Kan Skellefteå kommun rädda liv på äldreboendena?

”Ej intensivvård eller respirator, bör erbjudas vård på sitt boende.” Så står det i många äldres journaler. Detta innebär alltså att om man bor på ett äldreboende och smittas av covid-19 får man inte vård på sjukhus.

Vilken vård ges på äldreboendena, undrar insändarskribenten.

Vilken vård ges på äldreboendena, undrar insändarskribenten.

Foto: Bertil Ericson / TT

Insändare2020-06-04 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta kanske är okej. Ålderdom, skörhet och sjukdomar kan vara ett skäl till att inte transportera och lägga in äldre på sjukhuset.

Så vilken vård kan man då få på sitt boende? Finns det syrgas och näringsdropp att tillgå på våra boenden? Vad händer om många blir infekterade, finns det planering för det? För om det nu står i journalen att vård ska erbjudas på boendet, så ska det vara just vård. Jag hoppas verkligen att det andra alternativet, en mix av morfin och andra andningshämmande preparat, inte är den ”vård” som erbjuds i första hand.

Jämfört med våra grannländer har vi mycket höga dödstal i Sverige. Det är de äldre som dör, framför allt inom äldrevården. Socialstyrelsen har nyligen initierat en översyn av äldrevården under coronatiden, då de extremt höga dödstalen sticker ut. 

Om det står i journalen att palliativ vård bör erbjudas betyder det inte automatiskt att man är döende nu, eller nästa månad eller inte ens nästa år. Det betyder att den grundsjukdom man lider av inte går att bota, men man kan leva en tid med en god kvalitet ändå. Om någon drabbats av ytterligare en sjukdom där chansen till överlevnad och tillfrisknande är större om man får god vård, av vilken anledning ska man då inte få den vården?

Så jag hoppas att Skellefteå har framförhållning och en god planering för att rädda liv om vi skulle få ett utbrott av covid på ett eller flera boenden i kommunen.

Maja Gräddnos

Svar direkt

I Skellefteå kommun har vi fortfarande förhållandevis lite smitta i våra verksamheter. Vi har haft möjlighet att förbereda oss för situationen och planera för hur vi ska agera om många blir smittade samtidigt.

När det kommer till att avgöra vilken typ av vård som ska erbjudas en person så sätter vi alltid individen i fokus och samråder med patienten och berörda inför beslut. Så arbetare vi alltid, oavsett om det gäller planering av vård vid covid-19 eller vård vid andra sjukdomstillstånd.  

Bedömningen om en covid-smittad person i särskilt boende kan vårdas vidare på boendet eller på sjukhuset görs i samråd med personen, läkare och boendets personal. Man utgår alltid från vad som är bäst för den enskilda individen. Här har vi ett gott och nära samarbete med Region Västerbotten. Viss typ av vård som krävs vid svår covid-19 bör inte utföras om patienten är alltför skör eftersom hon inte klarar av det. I de fallen får vi fokusera våra insatser på att trösta och lindra för att patientens livskvalitet ska bli så god som möjligt. Bedömningen bygger på en helhetssyn av individuella förutsättningar och styrs aldrig av ålder eller boendeform.

På våra särskilda boenden har vi förberett med utökade läkemedelsförråd för symptomlindring av covid-19. Där finns också tillgång till syrgas och dropp som vi ger utifrån läkarordination. Vår målsättning är att värna om liv och på alla sätt begränsa skadeverkningarna av covid-19, framförallt för våra äldre och riskgrupper.

Louise Lundholm, medicinskt ansvarig sjuksköterska, Skellefteå kommun