Julfirandet: Alla längtar efter gemenskap

Insändare 24 december 2020 09:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Julen 2020 är inte densamma för vi kan inte träffas som vanligt på grund av smittspridningen av covid. Vårt liv är begränsat och förändrat på många olika sätt och alla längtar vi efter gemenskap. Det är verkligen ett problem att vi inte kan mötas i kyrkorna i jul, inte sjunga alla älskade julpsalmer tillsammans, inte lyssna in julevangeliet i ljuskronornas sken, inte få önska varandra en god jul ansikte mot ansikte. 

Jag tror att varenda människa har ett behov av gemenskap och av att vara nära varandra och särskilt detta år efter en så lång tid av pandemi. Många av oss saknar möjligheten att få mötas, att få dela julens glädje och förväntningar tillsammans. Naturligtvis måste vi vara rädda om oss och alla hjälpas åt att begränsa smittan, då får vi hitta nya möjligheter.

Som tur är finns det alternativ, goda alternativ, om än allt inte är som vanligt. Vi i Svenska kyrkan försöker att ha våra kyrkorum öppna, personal finns på plats om du vill samtala, ljusbäraren finns om du vill tända ett ljus och be en bön, julkrubban finns på plats för att kunna få stanna till inför julens evangelium. Om du har tur kan det sitta en musiker i kyrkan som spelar julens psalmer och sånger eller en präst som läser en text.

Du kan också ringa oss och samtala med någon av alla våra präster och diakoner. Om du går in på vår hemsida så finns det olika digitala gudstjänster och musikstunder att ta del av hemma i din soffa. Där kan du också hitta julagendor och skrivna andakter som du kan följa hemma vid ditt köksbord. När det inte blir som vanligt så har vi försökt att ställa om istället för att ställa in. Men vi måste alla hålla i och hålla ut tillsammans.

Oavsett pandemi så är julens evangelium lika tydligt – Gud blir människa och möter oss i det lilla Jesusbarnet. Gud föds mitt i livets verklighet och delar allt i livet med oss. Änglarnas hälsning i julnatten är lika verklig och viktig i dag ”Var inte rädd! – Gud är här”. Med önskan om en välsignad jul!

Ulrika Markgren, kyrkoherde i Skellefteå pastorat


Ämnen du kan följa