Julen behövs i en orolig värld

Julen lyser upp i mörka och oroliga tider, menar insändarskribenten.

Julen lyser upp i mörka och oroliga tider, menar insändarskribenten.

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2023-12-09 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mitt i den mörkaste tiden på året får vi fira jul. Den här högtiden kommer som ett välkommet smycke till oss när det är både mörkt och kallt ute. Vi tänder ljus och julgran i våra hem, det lyser upp en tid som utan julen skulle vara rätt dyster. Vi ordnar lite extra pynt och planerar lite extra festligheter den här tiden vilket ju gör det trevligt för de flesta. 

En högtid att vara tacksam för. Låt oss komma ihåg varför vi firar jul egentligen. Den historiska bakgrunden till vårt firande. Att Jesus Kristus föddes under mycket enkla förhållanden, i ett åsnestall utan lyx och överflöd på en bädd av halmstrå i Betlehem. Dit en stjärna och en änglasyn förde fåraherdar och stjärntydare för att se.

Vi behöver verkligen hoppets högtid, julen, nu när det är så mycket oro i världen, Ukraina, Gaza till exempel och här har vi skjutningar och gängvåld. 

Låt oss njuta av de festligheter som julen ger, visst! Men ägna någon tid till att med tacksamhet fundera över varför vi egentligen firar jul. Nog skulle det vara trist om vi inte hade julen att fira mitt i vintern, eller hur? En god jul med eftertanke önskas alla julfirare.