Journalisters roll i klimatkrisen

Skribenten efterlyser bättre klimatansvar från journalistkåren.

Skribenten efterlyser bättre klimatansvar från journalistkåren.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-04-16 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Härmed efterlyses journalister som vågar utmana och ifrågasätta samhällets normer och politiska beslut, utifrån det faktum att vi befinner oss mitt i en klimatkris. Medias roll ska inte underskattas, då vi dagligen matas med nyheter och inslag som påverkar oss direkt eller indirekt.

Tänk om journalister istället för att oreflekterat skriva om resor som görs med flyg, kunde ifrågasätta politikers och stora företags sätt att agera i frågor kring transporter, lyfta fram miljövänliga sätt att resa och lokala pärlor till utflyktsmål. Tänk om journalister istället för att hylla människor som "blåser ut" sina hem för att sätta in material som har en begränsad livslängd, kunde kritiskt granska vilken enorm belastning för klimatet det är och argumentera för hur vi på ett klimatsnällt sätt kan ta hand om våra byggnader. Tänk om journalister istället för att skriva om vårens trender i mode och inredning, kunde inspirera oss att bli nöjda med och ta hand om det vi har och att ta steg bort från slit- och slängsamhället vi lever i. 

När nu politiker sviker oss i arbetet för att klara klimatkrisen måste gemene man göra vad den kan, och här har du som journalist en viktig roll att fylla. Ta den chansen, eller be din chef att ge dig den.