Jävsproblematiken – ”Större skepp har seglat omkull”

I privata företag, mestadels familjeföretag, är det på alla sätt naturligt att man anställer dem man känner väl, och är man släkt är det ofta okej. Men det är inte alla gånger som det är bäst med släktingar.

De styrande i Skellefteå kommun måste visa lite mer ödmjukhet, menar skribenten.

De styrande i Skellefteå kommun måste visa lite mer ödmjukhet, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-02-25 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visar det sig att man inte passar ihop kan det bli känsligt. Det finns mycket som är annorlunda med privata företag, man kan ta beslut på nolltid och personal kan hela tiden känna sig fria att avsluta sin anställning för att gå till ett annat företag. Men eftersom att personalen känner frihet och ofta känner för företaget stannar de kvar. Och företaget är mån om personalen. Det är ju personalen som är företaget.

I kommunen, regionen och staten är det tvärtemot. Det är vårt gemensamma övergripande organ där det är våra skattepengar som används. Frågor ska hanteras demokratiskt och det tar givetvis tid. Hur ska vi då få bort eller åtminstone minska dessa otäcka och återkommande jävsproblemen i Skellefteå kommun? Det finns ett enkelt och nödvändigt svar. Minska, så långt som möjligt, antalet anställda i kommunen. Man måste förstå att det inte går vara bäst på allt själv. Det viktigaste är inte att kunna allt, det viktiga är att veta var jag kan få tag på kunskapen – och välja rätt leverantör. 

Att införa kurser i jävsfrågor måste väl ändå vara bortkastat. Vilken person vill utsätta sig för risken att ifrågasätta någon eller något som kan medföra förflyttning till annat arbete eller hinder för framtida möjligheter? Att makt berusar är ingen nyhet, och de som lyckats få makten i Skellefteå tycks vara berusade av just makten. Man lyssnar inte på medmänniskorna i frågorna om brandkåren, kulturhuset, Karlgårdsbron med mera. 

Snälla ni, visa lite större ödmjukhet. Större skepp har seglat omkull.

Senior