Jakten på billig energi har gjort oss sårbara

Vår nya regering är beslutsam i frågan om att få till stånd byggandet av ny kärnkraft. Bakgrunden är att vårt elsystem är sammankopplat med det europeiska, det i sin tur har gett obehagliga överraskningar när hela Europa har gjort sig beroende av Putins gas- och oljeleveranser.

Skribenten tycker att det vore skäligt med ett visst statligt stöd för att få till stånd ny kärnkraft i Sverige.

Skribenten tycker att det vore skäligt med ett visst statligt stöd för att få till stånd ny kärnkraft i Sverige.

Foto: Josef Nylén

Insändare2022-12-28 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ledarna i Europa har på ett ansvarslöst sätt siktat in sig på den billigaste energin som har funnits tillgänglig, utan en tanke på den sårbarhet som följer med ett sådant beslut. Nu har vi ett oförutsägbart elpris som har överraskat de flesta. 

Vår regering med Ebba Busch i spetsen möts nu av kritik från många håll, men att Svensk näringsliv genom sin vd Jan-Olof Jacke tillhör den gruppen, det är oroande. Inte ens när det är uppenbart att hela Europa har begått en oförlåtligt säkerhetsmässigt och miljömässigt misstag genom att sikta in sig på den billiga energin från Ryssland, som nu utnyttjas fullt ut av Putin, så inser Svensk näringsliv misstaget. 

Min mening är att man ska bilda sig en helhetsbild av energiförsörjningen som inte enbart ser till priset för dagen. Det är utifrån denna bakgrund vår regering vill minska vår sårbarhet genom att satsa på vind, sol och nu även på nya kärnkraftverk. 

Det som också påverkar energifrågan, det är att en stor majoritet i riksdagen har beslutat att ansöka om ett svenskt medlemskap i Nato. Den processen pågår och allt pekar på att vi är medlemmar inom en snar framtid. I de krav som Nato riktar mot Sverige, Finland och alla Natomedlemmar ingår förutom att stärka försvaret, att även rusta upp och stärka civilförsvaret. 

Med det sagt, så kan ett statligt stöd i någon form, vara skäligt för att få till stånd byggnationer av nya kärnkraftverk. Att då höra Svensk näringslivs kritik, med krav på att det är marknadens villkor som gäller, det gör att Svensk näringsliv tappar trovärdighet genom att bortse från den bakgrund som jag visat på här.