Länets centerpartister agerar högerkramare

Centerpartiets politiker i Vindeln Helena Lundgren går ut i riksmedier och kritiserar Annie Lööf för att hon inte stödjer en borgerlig regering, som behöver stöd av Sverigedemokraterna, utan hellre samarbetar med Socialdemokraterna. Vi minns också att Helena Lindahl (C) efter förra valet röstade för att partiet hellre skulle ge stöd till Åkesson och Sverigedemokraterna än Löfven.

Skribenten kritiserar Helena Lindahl och andra länspolitiker i Centerpartiet för att vara högerkramare.

Skribenten kritiserar Helena Lindahl och andra länspolitiker i Centerpartiet för att vara högerkramare.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2021-04-12 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad har hänt med länets Centerparti? Är det ett arv från Maud Olofssons högersväng? Jag känner inte igen detta högerkramande och inte heller denna aversion mot arbetarrörelsen. Tvärtom har partiet aldrig tidigare benämnt sig som höger utan som självständigt och som det vanliga folkets naturnära parti. Centerpartiet har genom åren haft samarbete med Socialdemokraterna lika mycket som med de borgerliga. Vi hade medvetna centerpolitiker i länet som Hörnlund och Gabrielsson. 

Ser vi till resultaten så går det inte annat än konstatera; för norra Sverige så var den borgerliga regeringen mellan 2006 och 2014 den sämsta någonsin. Då stoppades Norrbotniabanan, villaskatten blev lika för ett vanligt hus i Malå som för en mångmiljonvilla i Solna samt statliga tjänster försvann från alla kommuner i länet utom Umeå. Västerbottens inland förlorade 462 statliga jobb medan storstan fick 1 697 fler. Elen skulle gå söderut och bensinmackarna stängdes i småorterna.  

Nu är norra Norrland hett för investerare och vi behåller vår el. Äntligen blir vi vinnare. Vi kommer att tanka vid husknuten, billigt från bygdens kraft och inte med klimatvidrigt bränsle. Att extremhögern ser oss med kolonialt tänk är tydligt. De som inte anser att samer är svenskar.   

Så hur vårt läns centerpolitiker nu kan vara de mest aktiva i att kritisera Annie Lööf för att hon rakryggat står upp mot högerpopulism är obegripligt och pinsamt. 

Uppdatera partiet i länet

Svar direkt

Det är sällan en bra idé att inleda en debatt med att tala osanning. Likväl är det vad skribenten gör. För två år sedan röstade jag som bekant inte för någon alls. Däremot röstade jag mot Stefan Löfven som statsminister. Det hade jag lovat väljarna och det ville jag hålla. Det är naturligtvis logiskt då jag inte ser att Socialdemokraterna har hela landet för ögonen och är så fokuserade på makten, att man tillåter Miljöpartiet ha veto i snart varje fråga av betydelse för landsbygden. 

Skribenten undrar vad som hänt med Centerpartiet och jag kan bara konstatera att partiet är en bred kyrka, ett antirasistiskt parti med väljare i hela landet, i stad som land. När ett parti växer är det inte konstigt att det finns olika uppfattningar om vilka frågor som ska prioriteras. Det är nog en utmaning i de flesta politiska partier, särskilt för de som växer. 

I ett demokratiskt samhälle är det enligt mig en fördel att människor vågar och kan tycka olika. Det är det som för utvecklingen framåt. För mig som har rötter i ett land där kommunismen tidigare tystade all form av åsiktsfrihet, så är jag glad över att vara förtroendevald i ett land och i ett parti där man inte behöver vara rädd för att uttrycka det man tror på. 

Tyvärr är demokrati inte något som bara kan tas för givet. Det är något som vi måste kämpa för vare dag. Jag, skribenten och människor i allmänhet tycker inte alltid likadant om politiken och vet ni vad – det är helt okej och dessutom bra. Det är det fina med demokrati och något att faktiskt vara stolt över.

Helena Lindahl, riksdagsledamot, Centerpartiet, Gumbodahamn