Alltfler i bekantskapskretsen börjar nu klaga över att digitala funktioner inte alltid fungerar i de sammanhang där de ska fungera. I mångt och mycket är det icke kompatibla tillbehör som gör att förväntad funktion inte uppnås. Det ska erkännas att vi som har svårast med vissa digitala funktioner är inte ungdomar längre.
Svårigheter uppenbarar sig när det gäller att boka i digitala tvättstugescheman, att finna rätt "app" på telefonen vid parkering för att kunna betala, att det inte finns tydliga knappar på apparater utan istället en skärm där det gäller att pricka rätt område med fingret och den ständiga rädslan för att plötsligt bli utloggad från det en håller på med.
Just exemplet med digitala bokningar i tvättstugor är kanske något av det mest stressande för personer som har svårigheter både med det digitala och rent av i den fysiska kroppen. Jag har ännu inte någon direkt erfaren av digitala bokningstavlor men fruktar det värsta om det blir verklighet där jag bor. En del hemska historier har jag hört om att tiden som du har bokat måste passas tämligen exakt. Är du inte där inom en kvart, halvtimme, trekvart eller möjligen en timme så kommer du inte in i tvättrummet även om det är din tid. Tiden är ju upptagen för den som bokat även om dörren är stängd. Inte kan någon annan boka den heller därför att tiden är ju "upptagen". Du själv kan ju inte boka om på samma tid eftersom att "du" är ju egentligen redan därinne och tvättar.
Har någon glömt något inne i tvättstugan så går det inte att komma åt förrän du har tillgång till stugan vid nästa bokade tvätt-tid. Det här beskriver egentligen värsta tänkbara scenario men enligt "Murphys lag" då det värsta tänkbara ofta händer så är inte situationen helt otänkbar.
Läget med digitalt låsta dörrar är verkligen något som fjärmar människor från varandra. Vi är i obönhörligt slutna rum där öppningen endast regleras av tidsinställda lås. Lås som naturligtvis slutar fungera när elektriciteten inte fungerar.
Somliga är rädda för bedrägerier och mobbning på nätet. Ett sundhetstecken kan vara att en del ungdomar idag lär strunta i appar som Tik-Tok och Snapchat, kanske i mångt och mycket beroende på att det finns mobbningsrisk och risk att bli så kallat "uppvisad" på nätet i generande situationer.
Men vi ska alla in i det digitala menar de som styr samhället. På tv har det varit "Seniorsurfarna" och nu i oktober ska det komma något som visst heter "Internet-dagarna" eller dylikt. Det är påträngande och diskriminerande att ingen från högre ort kan komma och säga att de som vill ha kvar alternativen till den totala digitaliseringen inte verkar få tillgång till alternativen på ett enkelt sätt. Låt oss få ha kvar ett fungerande postverk, papperstidningar till rimligt pris, kontanter, enklare parkeringssystem och möjligheter att gå på en offentlig toalett utan "svisch" och trixande med skärm och knappar.
Olov Wikström, Skellefteå