IT-attackerna visar vårt samhälles utsatthet

Skribenten tycker att vi borde ta varning av den senaste tidens IT-attacker.
Skribenten tycker att vi borde ta varning av den senaste tidens IT-attacker.

Attackerna mot Tietoevry som har ställt till besvär för många myndigheter, företag, industriproduktion och privatpersoner de senaste veckorna måste betraktas som allvarliga. Inte minst i dessa tider då det som kallas säkerhet står bland de första punkterna på regeringens "Att göra"-lista.

Insändare 6 februari 2024 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har länge varit skeptisk till datorer, mobiltelefoner, digitala betalningar och så kallad digital sjukvård. Länge har jag också fruktat vad det innebär att kopparnätet när det gäller telefoni stegvis håller på att avvecklas. I inlandet går det tidvis inte att ringa därför att kopparnätet har lagts ned och mobiltäckningen fungerar dåligt då och då. I bostadsområden i städerna ska kopparnätet också avvecklas stegvis och det tycker jag är en säkerhetsrisk om något.

Betalningssystemen fungerar inte om en digital attack träffar rätt (eller fel förstås för användarna). Betalningssättet Swish används numera av allmänheten och många företag och affärer tar inte emot kontanter längre. Det finns också exempel på att du kan inte betala, få medlemsrabatt, beställa på Systembolaget eller annan butik eller betala till privatpersoner som aldrig har kontantväxel, om du inte har en mobiltelefon och Swish. Det måste bli ett slut på detta när de digitala systemen visar sig så sårbara. 

Många politiker och tjänstemän inom sjukvården förespråkar en ökad digitalisering bland annat för att spara pengar. Ökade framsteg på detta område när det gäller tekniska hjälpmedel och en del diagnostisering kan vara bra men det finns avigsidor också. Den marknad som gör att det offentliga får ge ersättning till privatläkare som har digitala mottagningar som "Din doktor" och "Kry". De här ersättningarna dränerar ekonomin för den sjukvård där patienten träffar en fysisk sjukvårdspersonal. Varför? Därför att de privata nätläkarna gärna tar kunder med lätta diagnoser som förkylningar hellre än de diagnoser som kräver mycket mer arbete för samma ersättning.

IT och AI kan möjligen användas på vettiga sätt när det gäller civilt bruk. Drönare kan programmeras att utföra räddningsuppdrag med förnödenheter. Vad jag vill varna för är militärens teknikutveckling. Det finns ingen gräns för "fiffigheten" när det gäller att krossa en fiendes motståndskraft med IT. 

IT som används för att skicka robotar och drönare i fientligt syfte. Vad händer när AI även börjar betrakta användarna som fiender?

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa