Israel har aldrig fått leva i fred

Signaturen Exodus skriver om Israel och landets komplicerade historia.
Signaturen Exodus skriver om Israel och landets komplicerade historia.

Insändare 9 november 2023 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är väl få som försvarar Hamas terrorangrepp på Israel, men när man diskuterar kriget kan man ändå inte undgå att mellan raderna uppfatta att många, på ett ganska obegripligt sätt, lägger en stor del av skulden på Israel. Indirekt ifrågasätts deras existensberättigande eftersom så få judar bodde i området när landet bildades genom FN:s försorg och menar att judarna har stulit landet från Palestinas befolkning.

Miljontals judar var utspridda över hela världen, främst i Europa där de levt i hundratals år utan att bli fullt accepterade i de länder där det bodde. Tvärtom har rykten spridits om att judarna hade en oerhörd makt med planer att överta världsherraväldet, hur orealistisk tanken än är. Dessa myter eller fördomar utnyttjade Hitler i sin kamp att utrota alla judar då 6 miljoner mördades, motivet var självklart mest rasistiskt men troligen även att konfiskera judarnas egendomar. Än i dag sprids dessa rykten om judar, inte minst om Soros, trots hans engagemang för utsatta människor.

Med tanke på judarnas förföljelse under 100-tals eller 1000-tals år förstår man hur viktigt det var för alla judar att få ett eget land, Israel, genom NF:s beslut 1948, men har från första stund tvingats kämpa för sin överlevnad. Det har lett till att man själva också har begått övergrepp mot den Palestinska befolkningen, men fortfarande lever och arbetar 1,6 miljoner muslimer i Israel i samexistens med judar. Visserligen förekommer en ganska utbredd diskriminering, men de flesta palestinier har det ändå flera gånger bättre i Israel än i Palestinska områden.

Israel  har aldrig fått en chans att leva i fred, landet har från första stund tvingats kämpa för sin överlevnad efter att gång på gång ha angripits av sina grannar. Trots detta har Israel överlevt som demokrati, i motsats till landets fiender som aldrig tillåtit någon demokrati. Överlevnadskampen har naturligtvis präglat Israels politik både inrikes och gentemot sina grannländer. Efter Hamas bestialiska terrorangrepp är det självklart att landet blir ännu mer repressivt och viljan att samexistera blir mindre och högernationalistiska politiker vinner terräng. Att så sker är framför allt Israels fiender orsak till.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa