På Skellefteå kommuns hemsida finns att läsa om att gåvor mottages för insamlingar till fritidsbanken och kulturbanken. Samt att Skellefteå kommun själv inte kommer att sponsra, med inköp av, diverse saker som går att återbruka.
Visst är det en bra investering, för vårt klimat, att återanvända sportutrustningar i diverse sport och även inom kultur. Istället för sopstationen.
Det skadar inte heller att kommunen köper in för en slant från privatpersoner eller från loppisar. För att visa ett större intresse för miljöpåverkan. Det bör kommunens budget klara av.
Det gynnar även skattebetalarna och jämställdheten på ett positivt sett. Och blir inte heller lika kostsamt för skattebetalarna som till exempel förlusterna som Sara kulturhus bidrar med.
Ofrivillig skattebetalare till förlustförsäljning
Svar direkt:
Idén med både fritidsbanken och kulturbanken är att ge barn och vuxna möjligheten att gratis prova nya aktiviteter. Vilket gynnar folkhälsan samtidigt som verksamheterna bidrar till ett cirkulärt samhälle genom återbruk.
Fritidsbanken är en del av en större nationell förening och fungerar likadant på 120 platser. Tanken med återbruk är att hantera utrustning som skänkts och fritidsbanken och kulturbanken köper därför inte in någon utrustning själva.
Insamlingen sker via återvinningscentralerna med hjälp av personal från Rondellen.
Sara kulturhus fyller en annan, och även den, mycket viktig funktion för Skellefteås utveckling. Det är en långsiktig investering för kommuninvånarnas livskvalitet och ortens attraktionskraft för såväl besökare som för nya invånare.
Ingrid Thylin, kultur- och fritidschef, Skellefteå kommun