Nu finns det, som jag förstår det bara tre bankomater kvar i centrala Skellefteå. Beredskapstänket om det skulle uppstå en digital nedstängning verkar vara väldigt svagt. Vi som inte riktigt varken litar på eller till fullo kan hantera de digitala betalningssystemen har det inte alltid lätt.
Utredningen, ledd av förra moderatledaren Anna Kinberg-Batra, som skulle ge riktlinjer för Sveriges förhållningssätt gentemot kontanter pekade mot fortsatt användning av kontanter som betalningsmedel under överskådlig tid. Då är det inte vettigt att börja avveckla bankomater i en växande stad som Skellefteå.
Det har visats i Uppdrag Granskning att kriminella använder valutakontor för att tvätta pengar som ofta skickas utomlands. Andra menar att kontanterna används som betalningsmedel när det gäller narkotikaaffärer och häleriverksamhet. Men hur blir samhället om all betalningsverksamhet blir digitaliserad?
Det förekommer mycket konstigt även i det digitala systemet. Pengar flyttas runt i skalbolag, kryptovalutor blir pengaförvaring utan insyn för skattemyndigheter, personer blir lurade att överföra pengar till bedragarkonton och själva det abstrakta i att se summor komma och gå i en skärm kan för vissa kännas osäkert. En vanlig händelse är att summan på en autogirobetalning höjs utan att kunden informeras ordentligt.
Vilka använder då kontanter? Jag tänker mig att många av våra nya kommunmedlemmar som kommer från ett annat land där kontanter är mer vanliga känner sig tryggare med det betalningssättet. Småföretagare kan enkelt sätta in mindre summor efter exempelvis marknads-försäljning. Det är kort sagt viktigt att värna de bankomater som finns kvar och verka för att även nya kommer upp vid behov. Banker får också gärna börja hantera kontanter igen.