Det enda problemet jag ser med detta är att lärarlönen inte rättfärdigar fem års högskolestudier. Enligt en studie av SCB från 2023 tjänar en gymnasielärare i genomsnitt 41 000 i månaden, om man kollar på andra statligt anställda akademiker såsom specialistläkare har dem en betydligt högre genomsnittslön på 92 000 enligt SCB. Givetvis tar det några fler år att bli legitimerad specialistläkare, men man får också lön som BT- och ST-läkare, vilket är högre än den genomsnittliga lärarlönen.
Det känns mycket mer rimligt för mig och gemene man att läsa upp några kurser som behövs för att söka läkarutbildningen och studera något extra år, endast på grund av den enorma löneskillnaden. Argumentet att läkarutbildningen har högre intagningsmerit kan visserligen användas, men för de som redan har tillräckligt höga betyg för att komma in där är det irrelevant.
Jag tror inte det är en framgångsfaktor att lönerna ska skilja så mycket då jag tror att många som har läst eller läser naturvetenskap eller teknikvetenskap tänker liknande, och vi behöver fler lärare I Sverige. Enligt SCB är andelen behöriga gymnasielärare I Sverige 83 procent, nästan var femte gymnasielärare är inte behörig att lära ut. Hur skulle det se ut om var femte läkare saknade behörigheter för sitt yrke?
Jag anser att lärare är undervärderade och att lärarlönerna bör prioriteras nu istället för senare. Läraryrket är avgörande för samhällsutvecklingen, och om vi inte erkänner dess betydelse riskerar vi att snart stå utan personer som vill utbilda sig till lärare.
Andelen behöriga lärare sjunker, lärarlönerna står i princip still med tanke på inflationen och nationella skolresultat sjunker.
Agera nu innan det är försent.
Albin Simu