Inte konstigt att Turkiet och Ungern konstrar om Nato

Svenska regeringar och politiker har under en lång tid haft lust att mästra och kritisera andra länder och tala om hur de ska sköta sin inrikes- och utrikespolitik.

Signaturen Undrande resonerar kring varför de tar så lång tid för den svenska flaggan att hamna utanför Nato-högkvarteret.

Signaturen Undrande resonerar kring varför de tar så lång tid för den svenska flaggan att hamna utanför Nato-högkvarteret.

Foto: Olivier Matthys

Insändare2023-06-22 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenskarna vet alltid bäst och kan berätta hur man ska göra men samtidigt glömmer man bort hur vi själva sköter/missköter vårt eget land.

Så det är inte så konstigt att Turkiet passar på och konstrar med Sveriges Nato-ansökan med tanke på hur regeringen Löfven tidigare har kritiserat dem. Den tidigare utrikesministern Ann Linde (S) vitsordar i DN en rad med händelser, där hon själv varit drivande, som aktivt försämrat relationen med Turkiet. Bland annat så var det Sverige som var drivande för det vapenembargo som EU införde 2019 men som nu lyfts i efterhand.

Sverige har även genom sin generösa asylpolitik blivit en fristad för många organisationer såsom PKK som bekämpar sina hemländers regimer både politiskt och militärt. Dessutom uppmanar och rekryterar terrorstämplade PKK till terrorism och bedriver terrorfinansiering från Sverige, enligt Säpo. Narkotikahandel och smuggling är en stor inkomstkälla för PKK. Tullverket vet från tidigare utredningar att heroinsmuggling kunnat kopplas till bland annat PKK.

Den kurdiska gerillan PKK har blivit en knäckfråga i samtalen mellan Sverige och Turkiet om medlemskap i Nato. Turkiet har upprepat kritiserat Sverige för att hysa terrorister och slagit fast att Sverige därför inte hör hemma i försvarsalliansen.

Dessutom så köpte regeringen Löfven den politiska vilden Amineh Kakabaveh:s stöd hösten 2021 för att försäkra sig om hennes röst för sitt fortsatta regeringsinnehav. Detta stöd innebar betydande ekonomiskt och politiskt stöd till kurdiska grupper som YPG/YPJ och stöd till PYD som är ett systerparti till turkiska PKK.

Dessutom har nu Ungern börjat konstra och hota med att förhala Sveriges Nato-inträde på grund av svenska politikers uttalanden och ifrågasättande av deras politiska system. Nu senast uttalade Orban, i Qatar den 23 maj 2023, att Sverige var långt ifrån Nato för Ungern inte ville importera konflikter i alliansen.

Med tanke på ovanstående så är det inte så underligt att Turkiet och Ungern passar på och förhalar Nato-inträdet.