Vårdpersonal – nu är jag trött på att vara hjälte

Personal inom sjukvården.

Personal inom sjukvården.

Foto: Meek Tore

Insändare2020-05-18 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som vårdpersonal får nu mycket uppmärksamhet i nyheterna. Det skrivs om oss i tidningar och på sociala medier som hjältar. Vi är så viktiga, vi får applåder på balkonger, vi gör ett så bra jobb och vi är så uppskattade.

Det är såklart tacksamt att allmänheten uppskattar vårt jobb. Någon som däremot inte verkar uppskatta vårt jobb är vår arbetsgivare, Region Västerbotten. Vi vårdpersonal ger och ger och ger, samtidigt som vår arbetsgivare tar och tar och tar lite till. Då undrar ni om Region Västerbotten inte ger lite i alla fall?

Jodå, här kan jag ge några exempel på vad Region Västerbotten ger/erbjuder om man jobbar som sköterska/distriktssköterska på min arbetsplats:

· Sparkrav på cirka sju miljoner kronor per år under en treårsperiod.
· Personalnedskärningar.
· Minimal kompetensutveckling på grund av sparkrav.
· Riskera dagligen att smittas av covid -19 i samband med patientmöten.
· Tvångsförflyttning till olika arbetsplatser såsom mellan hälsocentraler eller till olika avdelningar på sjukhusen dit Region Västerbotten anser sig behöva oss mest – med kort varsel.
· Ingen semester utlovas under sommaren
· Ingen ersättning kommer att utgå för förskjuten semester då Region Västerbotten säger blankt nej till Vårdförbundets krav i förhandlingar angående detta.
· 2020 kommer det att finnas knapphändigt med pengar till lönerevisionen, de flesta på min arbetsplats har i år fått 500 kronor.

Någon som blir lockad av att börja jobba åt Region Västerbotten som ”hjälte”? Inte?

”Hjälte” som inte vill vara med längre