Insändare: Skellefteälven – risk för stor tragedi

Skellefteälven.

Skellefteälven.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2020-04-21 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Borde det inte sitta skyddsstaket efter gångstråket på norra sidan av Skellefteälven. Det känns obehagligt att se hur folket, vuxna som barn, promenerar och rör på sig där med fritt fall mot älven. På några ställen finns det räcken. Varför?

Ramlar någon ner i älven är risken stor för en tragedi. Helt öppet och med en höjd på flera meter. Jag funderar, kan man ha det på detta vis? Vilka lagkrav finns? För mig känns det åtminstone helt felaktigt att inte ha skydd mot älven, på några ställen finns det räcken! Varför?

Gångpromenaden är i sig en otrolig fin, tjusig och härlig tilldragelse.

Promenerare

Svar direkt

Ja, visst är strandpromenaden ett trevligt inslag i vår miljö och naturen bör i största mån lämnas orörd. Som kommun kan vi, vid behov, ordna med livräddningsutrustning, räcken eller andra säkerhetsåtgärder om det i vissa miljöer finns förhöjd risk för drunkning, men det finns inga krav på skyddsåtgärder vid naturliga vattendrag.

På sträckor längs med älvbrinken där det inte finns någon avskiljande yta mellan gångvägen och strandskoningen har vi satt räcken, till exempel längs med delar av den nyanlagda delen av Bryggarbacken.

På vissa platser finns bryggor anlagda, där kan vi av naturliga skäl inte sätta räcken. På vissa platser finns även räcken där gång- och cykelanslutningar löper ner mot strandpromenaden, till exempel på västra sidan av Viktoriabron. Dessa räcken är uppsatta för att leda och att hindra exempelvis personer med synnedsättning från att gå ner i älven.

Livräddningsutrustning samt trappor upp från älven finns även på både norra och södra sidan. I dagsläget planerar vi inte för några ytterligare skyddsåtgärder.

Robert Nyman, verksamhetschef för trafik, Skellefteå kommun