När ekonomi går före barnens trygghet

Kusmarksskolan.

Kusmarksskolan.

Foto: Jenny Petersson

Insändare2020-04-21 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Beslutet som fattades om Kusmarksskolan i för- och grundskolenämnden är svårt att förstå, om man tänker på barnens bästa och ska följa barnkonventionen. Ska barnen i Kågedalen bli flyttkollin? Barn i Sandfors flyttas till Kusmark i tre år, därefter till Ersmark i två år, sedan till Kåge i tre år för att fortsätta i Skellefteå. Detta kan aldrig bli en trygg skolgång för ett barn.

Nu har nämnden tänkt att årskurs 4 och 5 ska flyttas till Ersmark, hösten 2020. Hösten 2021 är det meningen att årskurs 6 från Kåge ska flyttas till Ersmark och då finns det inte klassrum till alla klasser där.

· Var har nämnden hittat uppgifterna om att det skulle kosta fem miljoner kronor per år att flytta en barack till Kusmark för förskolebarnen?

· Har alla nämndsledamöter läst alla skrivelser som blev inskickade, innan de fattade beslutet?

· Beslutet togs av en enig nämnd enligt sittande ordförande, trots att Centerpartiets och Kristdemokraternas ledamöter var inte var närvarande.

Så här kan det gå då ekonomi går före barnens trygghet och säker skolgång. Kågedalen är en ytterst levande bygd och en populär ort att leva och bo i. I dessa tider då Skellefteå expanderar så behövs ytterområden som fungerande samhällen, men det menar jag att bra skolor och en trygg miljö är viktigt för våra barn.

Tore Gabrielsson

Svar direkt

Vårt mål med flytten av eleverna från årskurs 4-5 från Kusmark till Ersmark är att vi ska kunna säkerställa och erbjuda dem bra kvalitet och hållbar lösning för undervisningen. Enligt den kapacitetsbedömning som är gjord för Ersmarksskolan så har skolan sex klassrum och ett rum som används av fritidshemmet. Elevunderlaget gör att skolan fram till läsåret 2024/25 kan organiseras så att det inte behövs mer än sex klassrum även när eleverna från Kusmark går i Ersmark.

Tidigare så har nämnden beslutat att om inte lokalerna gör det möjligt för fritidshemmet att ha egna lokaler, så ska lokalerna samnyttjas av fritidshem och skola. Det innebär att i Ersmark finns det även ett sjunde klassrum som kan användas om det behövs.

Alla skrivelser som var inskickade fanns i handlingarna till nämnden, det vill säga samtliga i nämnden har fått ta del av dem. När det gäller begreppet enig nämnd är det de ledamöter som är på plats och tjänstgör vid sammanträdet som betraktas som nämnd. Det var sju ledamöter som röstade för förslaget. Frånvarande ledamöter får en ersättare. Nu under covid-19 finns en överenskommelse hur nämnderna ska besättas, och den har vi följt.

Jag delar din syn om vikten om bra skolor och en trygg miljö för våra barn och elever. Det är också viktigt med deras rätt till en likvärdig utbildning. Barnets bästa och barnkonventionen är viktigt för oss, därför har också elevråd fått tycka till.

Vi i nämnden ser också vikten av en levande kommun, därför lade vi till en gemensam punkt till beslutet där vi enades över partigränserna. Kort så handlar den om översyn av förskole- och skolstrukturer i ytterområden och Skelleftedalen samt det fortsatta arbetet med att finna och rekrytera behörig medarbetare.

Jeanette Velander, tillförordnande ordförande i för- och grundskolenämnden, Skellefteå kommun