Kommunen tvingar bort egen kompostering

Kompost.

Kompost.

Foto: HASSE HOLMBERG

Insändare2020-05-13 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristin Fredriksson ifrågasätter i en insändare, Norran den 9 maj, kommunens oanmälda besök för inspektion av komposter för matavfall, vilket också jag gör. I sin utskickade tjänsteskrivelse skriver miljöinspektör Gabriella Nygren att avsikten med inspektionen är att bedöma att komposteringen är skadedjurssäker. 

Men kommunen verkar inte bry sig om tomter som är bemängda med all sortens skräp, nerfallna träd, skrotbilar och dylikt. Detta medför sannolikt större risk för skadedjur. Dessa tomter utgör dessutom skamfläckar för grannar som försöker hålla sina egna tomter i prydligt skick. Men de förskräckliga tomterna ligger där år efter år, utan ingripande från kommunens sida.

Nej, istället spårar jag förklaringen till kompostinspektionen i följande mening i miljöinspektör Nygrens svar på tidigare insändare: ”Det är många som tack vare vårt brev har kontaktat oss för att ändra sitt abonnemang, eftersom de inte längre har kompost”. 

Sålunda tolkar jag detta som att kommunens miljöförvaltning genom rent ut sagt hutlösa inspektionsavgifter önskar tvinga alla att leverera sitt matavfall till kommunens biogasverk, istället för att använda det för miljövänlig jordförbättring i egna trädgårdar. 

Kom i så fall med en förordning där ni tvingar oss till detta, men spela i så fall med öppna kort.

Erik Solbu, Skelleftehamn