Vi får höra att vi ska göra allt vi kan för att inte smitta våra äldre, att vi ska följa alla riktlinjer och basala hygienrutiner. Detta sitter i ryggmärgen nu. Vi följer givetvis detta. I media ser man den ena efter den andre som hojtar om att vi är vandrande smitthärdar. Vi som jobbar vill inget hellre än att skydda och värna de äldre, det är för många av oss ett kall.
När vi besöker våra vårdtagare ska vi hålla ett avstånd på två meter och bedöma allmäntillståndet. Om bedömningen är att den äldre bär på misstänkt covid-19 så ska vi kalla på sjuksköterskan. Hen kommer då förmodligen vilja att vi tar temperaturen, kollar andning och eventuellt fler symtom. Detta går inte att göra på två meters avstånd.
Förstärkt smittskyddsutrustning kommer när det är misstänkt eller bekräftad smitta. I detta skede är vi kontaminerade med smitta då vi inte bär smittskyddsutrustning från början. Att sedan policyn är att om vi utsatts för smitta så ska vi fortsatt arbeta som om inget har hänt. Gå till nästa.
Självklart drar vi runt på smitta i det läget. Vi får och bör gå hem om vi får symtom, men alla vet i dag att man kan vara både bärare och smittad före symtom kommer. Detta sätter oss medarbetare i en väldigt knepig situation. Vi är ledsna. Dessa restriktioner gör att äldre kommer att bli smittade av oss då vi inte har tillgång till smittskyddsutrustning innan vi går in till en vårdtagare.
Trött, arg och ledsen
Svar direkt
Vi befinner oss i en situation som skapar rädslor hos många av oss. Skellefteå kommun följer de rutiner och riktlinjer Region Västerbotten och Vårdhygien i Västerbotten ger oss när det handlar om att minska risken för smittspridning. Vi följer också de allmänna råd som kommer från Folkhälsomyndigheten.
Vi ser att medarbetarna gör ett bra arbete när det gäller användningen av basala hygienrutiner. Det finns en verksamhetsanpassad strategi för vård, omsorg och stöd till misstänkt eller smittad individ. Vi rekommenderar att du vänder dig till din närmaste chef för att tillsammans planera för att repetera arbetssätt när ni möter person med förändrat hälsotillstånd.
Sonny Bergmark och Peter Näsström, verksamhetschefer hemtjänst