Hade det varit bättre om vi sålt ut Skellefteå Kraft?

Skribenten tycker det är märkligt att Skellefteå kommun får så låga betyg i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet.

Skribenten tycker det är märkligt att Skellefteå kommun får så låga betyg i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-12-07 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå kommun får låga betyg i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Kommunen beskylls för att vara hämmande mot lokala företag på grund av kommunens bolag. Men hur rättvist är detta? Hade det varit bättre om Skellefteå buss, Skebo och Skellefteå Kraft sålts ut? Ägandet skulle då ha varit storbolag med säte i Stockholm eller utomlands.

Att elkraftbolaget behållits i bygdens ägo är en formidabel succe för regionen. Detta inte enbart för att vi tack vare kraftbolaget nu får landets största industrisatsning utan även att billig grön el är en konkurrensfördel för företagen här. Detta medför att företagen har många anställda som sedan skattar och ger underlag för handel, restauranger med mera. Skellefteå Kraft är största sponsor till idrottsföreningar liksom kulturen samt ger stadig avkastning till skattefinansierad service.

Tack vara Skebo har vi ett stort bestånd av hyresrätter som de privata bostadsbolagen, som tidigare lyst med sin frånvaro, nu står i kö för att köpa. Detta ger friskt kapital till Skebo så att de kan bygga fler hyresrätter. Skellefteås besöksnäring omsätter stora pengar ett normalår. Turisterna är en viktig injektion för handeln, restauranger med mera. Att kommunen har utvecklat de stora campingarna är viktigt då ingen privat ägare vill satsa så mycket i en bransch som har så kort säsong.  

I Norrland är det enbart residensorterna med universitet och statliga satsningar som växt. Skellefteå är undantaget som får denna tillväxt av egen kraft. Detta visar att det är mycket fruktsamt för företagande och samhälle i landsorten att kommunen är garant för att viss basverksamhet är kvar i lokal ägo. 

Det märkliga i rankingen är att det i detta län faktiskt bara är Skellefteå och Umeå som har privata skolaktörer, men ändå blir just dessa kommuner lågt rankade samtidigt som krisande högskattekommuner rankas högst.

Win-win