Inget har hänt efter förödelsen i Boliden

Den nedbrunna tomten i Boliden som fortfarande inte blivit uppröjd. Varför, undrar signaturen Vårspanare.

Den nedbrunna tomten i Boliden som fortfarande inte blivit uppröjd. Varför, undrar signaturen Vårspanare.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Insändare2022-02-17 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 7 februari 2021 brann en större affärsfastighet, före detta Rudholms, i Boliden ned till grunden. Förödelsen blev total och orsakade stora mängder med brandrester och bråte med påfallande behov av sanering.

Men tiden gick och – inget hände.

Trots åtskilliga kontakter och kontaktförsök med skrivelser och insändare från enskilda, närboende, fastighetsägare, affärsidkare, föreningar, författare och, sägs det, polis så har Skellefteå kommun tillåtit brandrester och bråte ligga kvar. Detta med konsekvenser på livsmiljö och med risker för ytterligare miljöpåverkan och olyckor. När och om kommunen svarat på kontaktförsöken har man gett svar om att frågan varit komplicerad men även besked om att nu ska det hända saker.

Men, tiden gick och – inget hände.

Så den 18 november 2021 tog bygg- och miljönämnden beslut om "rivning" av byggnad och bortforsling av brandrester mm. Äntligen – viss lättnad från alla berörda.

Men, tiden gick och – inget hände.

Den 7 februari 2022 är det ett år sedan branden och nära tre månader sedan åtgärdsbeslut. I skrivande stund har Skellefteå kommun och samhällsbyggnadsavdelningen fortfarande inte åtgärdat brandrester och bråte, vilka liksom hela ärendet tycks ha förblivit liggande.

Så – vad hände?

Ja, kanske är det så att bland brandrester ligger nu även aska av skadat förtroende men där spirar kanske också en stärkt insikt om behovet av att fler ser samhället Bolidens värden som en levande och oersättlig livsmiljö.

Vårspanare

Svar direkt

Hej.

Ibland tar det tyvärr tid att få allt rätt med utrikes bosatta ägare. Efter bygg-och miljönämndens beslut om rivning på fastighetsägarens bekostnad har kommunen istället kommit överens med ägaren om förvärv av fastigheten.

Miljöaspekter är utredda och en entreprenör är kontrakterad för rivningen som vi förväntar oss inleds denna månad.

Enar Nordvik, verksamhetschef fysisk planering, Skellefteå kommun.