Ingen vill bo i lägenhet utan balkong

Skribenten betonar vikten för äldre att få sitta i solen på sin egen balkong.

Skribenten betonar vikten för äldre att få sitta i solen på sin egen balkong.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2023-02-21 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skebo har svårt att hyra ut de små balkonglösa lägenheterna i Frigghuset. Det hade jag kunnat säga redan på ritningsstadiet. Hur kan man ens tänka tanken att på 2020-talet bygga bostäder utan balkong?

Jo jag vet svaret, jag är inte dum. Det måste vara lägre boendestandard för den som hyr sin bostad i jämförelse med den som köper. Det måste vara skillnad på lort och pannkaka. Vi ser det överallt, hyreshusen står tätare än bostadsrätterna, närmare trafikbullret, har mindre fönsteryta och ofta en pytteliten balkong.

Hur skulle det se ut om vi behandlade alla människor lika? Om vi tyckte att en trygg och trevlig bostad vore en självklar rättighet även för dem som inte har möjlighet att köpa? Jag förstår att samhällets hierarkier skulle utmanas och det gör man inte hur som helst.

Det är mycket viktigare att rot- och rut-avdraget bibehålls intakt än att äldre människor kan sitta en stund i solen på en egen balkong. Vi vet att det är viktigt för samhällsordningen att det även på ålderns höst finns en politisk skapad segregering, vi måste sända ut tydliga signaler för att bibehålla de ekonomiska incitamenten.

Som alla vet så har våra styrande i riksdagshuset nyss tagit bort det statliga stödet för byggande av hyresrätter med rimliga hyror. Så i framtiden lär det byggas ännu fler balkonglösa små förvaringsboxar till samhällets B-lag.