Ingen logik bakom beslutet att slopa skolfoton

Som gymnasieelev i Skellefteå kan jag inte förstå varför kommunen beslutat att slopa skolfotot på gymnasiet. Beslutet verkar inte vara grundat i tydliga argument eller logik, särskilt för oss gymnasieelever.

Insändarskribenten tycker att det är ett dåligt beslut att slopa skolfoton och att det bör omprövas. (Arkivbild)

Insändarskribenten tycker att det är ett dåligt beslut att slopa skolfoton och att det bör omprövas. (Arkivbild)

Foto: Börje Gavér

Insändare2024-09-17 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett av argumenten är att man vill skydda barn med skyddad identitet. Självklart är detta viktigt, men att ta bort fotograferingen helt är orimligt. Elever med skyddad identitet kan ju enkelt undantas, vilket fungerat tidigare. Att plötsligt ta bort fotograferingen för alla elever känns inte logiskt.

För oss på gymnasiet finns ännu färre skäl att slopa skolfotona. Det enda argument som ges är: "Samma beslut har tagits också för de kommunala grundskolorna.” Detta är inget argument, bara ett konstaterande. Varför ska vi gymnasieelever drabbas av samma beslut som grundskolan, utan någon riktig diskussion om varför skolfoton skulle vara problematiska för oss?

Ett annat argument handlar om att föräldrar känner sig pressade att köpa bilderna, trots att de inte alltid har råd. Detta kan vara relevant i grundskolan, där föräldrar oftast står för kostnaden. Men i gymnasiet ser verkligheten annorlunda ut. Enligt SCB har 65 procent av gymnasieeleverna jobb vid sidan av studierna. Många av oss har alltså en egen inkomst och kan själva välja om vi vill köpa bilderna eller inte. Argumentet om ekonomisk press håller därför inte för gymnasieelever.

Det mest förvirrande är hur detta beslut motsäger tidigare förslag. Förra året kom ett förslag till Baldergymnasiets elevråd om att införa regler som förbjöd elever att klä ut sig på skolfotot, för att lärarna skulle kunna identifiera oss vid brott eller liknande. Då framhölls fotona som nödvändiga för säkerheten. Nu när de tas bort helt, blir det omöjligt att använda foton för att identifiera eleverna. Hur kan fotona ena året vara så viktiga, men nu plötsligt helt oviktiga?

Skolfotograferingen är inte bara en tradition, utan också en viktig del av skolans sociala liv. Fotona ger oss minnen för livet och skapar sammanhållning i klassen. För oss som går sista året i gymnasiet är det dessutom ett sätt att bevara minnen från vår sista tid i skolan, något vi nu berövas utan någon tydlig anledning.

Att slopa skolfoton i gymnasiet bygger på argument som inte är relevanta för oss. Beslutet är dåligt underbyggt och saknar logik i vår situation. Skellefteå kommun borde ompröva sitt beslut och istället hitta lösningar som skyddar de elever som behöver det, utan att ta bort en viktig tradition för oss andra.

Elev på Baldergymnasiet