Ingen kommer undan tech-företagen

Skribenten känner sig både övervakad och förföljd av tech-företagen.

Skribenten känner sig både övervakad och förföljd av tech-företagen.

Foto: Bertil Ericson/TT

Insändare2024-03-09 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ungefär två månader har jag försökt att blidka Microsoft och den webb-läsare som kallas Edge. Den har funnits i ett antal år men nu har funktionerna börjat skruvas upp och det kommer nya uppdateringar hela tiden. Inte alltid till användarens fördel ska det visa sig.

Vad det handlar om är jag har försökt att ange mitt telefonnummer på en uppmaning som dyker upp i samband med utloggning. Denna uppmaning handlar om att jag ska säkra mitt konto genom att ange ett telefonnummer (mobil) eller genom att ange en e-post-adress som ska fungera som en sorts "backup". 

Jag har en gång under 2023 angett mitt telefonnummer och det verkade ha godtagits. Uppmaningarna fortsatte dock att komma och jag angav numret igen, men nu kom meddelandet att det var "fel format".  Efter dessa misslyckanden kommer uppmaningen om att säkra mitt e-postkonto regelbundet och jag försöker komma till formuläret där telefonnumret ska anges, alternativt så kan jag säkra tillgången till kontot med en kod vartefter jag får en ruta som uppmanar mig att ange min reserv-e-postadress. Ödmjukt har jag genomfört dessa åtgärder men formuläret för telefonnumret dyker aldrig mer upp i mina försök att komma fram till detta formulär, uppmaningen fortsätter.

Det jag både hoppas och fruktar är att nästa meddelande från Det Stora IT-företaget kommer att lyda: "Du är dum i huvudet. Som straff för detta stänger vid ned e-posten och internet för dig i en månad.”

Varför redovisar jag detta? Svaret är att jag håller på att vara trött på den utveckling som internet och olika företag inom branschen har tagit. Det är rutor med nyheter så kallade "pushnotiser" som ständigt dyker upp när du håller på med något annat och klickar i närheten av en ikon. Det var en debatt om cookies för några månader sedan men jag känner mig ändå väldigt övervakad. Det handlar om pengar och big business och jag är nog inte tillräcklig lönsam. Gamla webbläsare var enligt min mening bättre för då var risken mindre att en skulle tvingas slösa tid på att klicka bort saker som man inte var intresserad av.