Ingen fara Skellefteå – Luleå blomstrar trots stålverk 80

Jag kan inte sluta att förundras över alla skriverier, kommentarer och spekulationer angående Northvolts etablering i Skellefteå så nu vill jag skriva om mina egna spekulationer och funderingar.

Stadsvy över Luleå. Skribenten poängterar att Luleå är en blomstrande stad idag trots att stålverk 80 aldrig förverkligades.

Stadsvy över Luleå. Skribenten poängterar att Luleå är en blomstrande stad idag trots att stålverk 80 aldrig förverkligades.

Foto: Klas Hallvarez

Insändare2024-07-18 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För det första, jag kan bara gratulera Skellefteå för etableringen som blev av där för det var många kommuner som ville vara med och ta del av den enorma gröna omställningen som Northvolt utlovade tack vare billig grön el och så vidare. För det andra, den enorma utmaning som denna etablering innebär ställer stora krav på kommunen för att inte säga näst intill orimliga krav på snabbt bostadsbyggande, utökad skolverksamhet och förskoleplatser.

Vård och omsorg. Kärnverksamheten för en kommun måste ju värnas och vårdas så varenda skattekrona som kommunens innevånare bidrar med används på ett förnuftigt och bra sätt så ingen känner sig förbisedd eller bortglömd. Infrastruktur och räddningstjänst? Finns mycket att tänka på men kommunens tjänstemän har förhoppningsvis en tät dialog med olika myndigheter angående detta.

Brott och straff? Kan diskuteras, men det gäller att alla inblandade entreprenörer har stenkoll på hur deras underleverantörer beter sig så alla föregående fadäser kan undvikas så att olika fackförbund kan släppa lite på garden och sluta oroa sig.

Till sist. Jag har arbetat en himla massa år uppe i Malmfälten som elektriker innan jag gick i pension och har sett både glädjeämnen och några mindre trevliga episoder. Som skyddsombud på ett stort företag som hade sin verksamhet både utanför och under jord så kände jag att man hade som fastnat i en rävsax på nåt sätt men jag gjorde mitt bästa för våra medlemmar men även för de som inte var medlemmar i fackförbundet.

Jo förresten. Stålverk 80. Luften pös ihop som en punkterad luftballong i Luleå när de planerna gick i stöpet men nu spirar framtidstron igen i både Luleå och Boden. Håller tummarna för att Skellefteå går mot en ljus framtid tillsammans med oss, inte att förglömma Piteå kommun. 

Skyddsombudet