Inför fler hastighetskontroller i Skellefteå

Tack Norran för att ni rapporterar om polisens arbete med att kontrollera hastigheten. Trafikanterna blir uppmärksammade på att det förekommer hastighetskontroller och jag är övertygad om att det leder till sänkt hastighet.

”Det jag önskar är att man gör fler kontroller på mindre vägar som Gamla Kågevägen”, skriver insändarskribenten.

”Det jag önskar är att man gör fler kontroller på mindre vägar som Gamla Kågevägen”, skriver insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-07-02 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det märks till exempel på Bolidenvägen, där jag upplever att det nu är färre bilar som gör omkörningar i hög hastighet än tidigare. Men det händer fortfarande för ofta. 

Det jag önskar är att man gör fler kontroller på mindre vägar som Gamla Kågevägen och vägen mellan Sandfors och Svanström där det många gånger går alldeles för fort. Jag körde vägen från Sandfors för någon dag sedan, då en personbil dök upp och körde fortare än 80 kilometer i timmen. Personen utförde flera vårdslösa omkörningar, bland annat av en lastbil med släp strax före ett backkrön. Bilen blev fast vid utfarten på Bolidenvägen så jag hann i fatt den. Väl ute på Bolidenvägen höll bilen hastighetsgränsen på 80 km, det tycker jag visar att man är rädd för att åka fast på vägar som kontrolleras.

Jag tror inte det finns så många åtgärder för att minska antalet allvarliga olyckor i trafiken som är så kostnadseffektiva som ökad hastighetskontroll. Den tar naturligtvis resurser från polisen som kan behövas för annat. Mitt förslag är att alla som ingår i en kontrollgrupp inte behöver vara fullt polisutbildade, det kanske räcker med att en person är det? Övriga kanske kan läsa en utbildning på ett halvår, för att sedan kunna utfärda hastighetskontroller? 

Man måste också anpassa sig till dagens situation där man via sin mobil kan varna andra om att en kontroll är på gång, Då kanske polisen måste byta fordon ofta för att inte bli så lätt igenkända, till exempel genom att använda hyrbilar.

En annan tanke jag har är att polisen skulle sätta ut anonyma fartkontroller utan kamera men som registrerar hastigheteten på den aktuella sträckan och vilka tider som man kör för fort. Då kan man upprätta kontroller där dom gör störst nytta.

Trafikant