Inför en extra arbetsdag för solidaritet med Ukraina

Det militära stödet från Sverige och väst till Ukraina måste öka dramatiskt. Putin för ett fruktansvärt krig som hotar oss alla. Han ödelägger Ukraina och skadar den globala ekonomin.

Skribenten tycker att Sverige ska införa en extra arbetsdag för ett ökat bistånd till Ukraina.

Skribenten tycker att Sverige ska införa en extra arbetsdag för ett ökat bistånd till Ukraina.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2023-08-16 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han bombar människor, sjukhus och skolor. Han kidnappar barn, har drivit 11 miljoner ukrainare från sina hem och förstört framtiden i Ukraina för många fler. Han minerar jordbruksmarker och blockerar spannmålstransporter till världens fattigaste människor. Han förvandlar Svarta havet till en krigszon, förstör dammar och håller Europas största kärnkraftverk som gisslan.

Samtidigt ljuger han världen och den egna befolkningen i ansiktet om motiven för invasionen och skyller på väst. Det ryska folkets välstånd och frihet finns inte i hans tankar.

Putin själv kan inte retirera från Ukraina för då skulle hans dagar vara räknade. Ryska folket skulle inse att kriget endast resulterat i otaliga dödade och skadade unga ryssar och fört landets ekonomi i botten. Förhandlingar med honom är därför för dagen lönlösa. För att skapa möjligheter för varaktig fred måste först ryska styrkor drivas ut ur landet. Det ser mörkt ut för detta för närvarande, och man kan förvänta åratal av skyttegravskrig. Allt medan Ukraina förblöder.

Ökat stöd måste ske före total mobilisering i Ryssland och innan flera länder av inrikes skäl vill minska sitt stöd i ett krig som man anser inte direkt berör dem. Den risken blir överhängande om den överlägset största bidragsgivaren USA får en republikansk president.

För att finansiera ett omedelbart ökat bistånd bör Sverige införa en extra arbetsdag till kriget är slut, en söndag eller helgdag. I Danmark har detta redan skett och andra länder borde följa efter. Parollen ”En arbetsdag för Ukraina” skulle dessutom skapa verklig solidaritet med landet och vi skulle förstå att krig pågår i vårt närområde som hotar fred och frihet för generationer framåt. Om inte Putins krigsmaskin stoppas nu.