Idrotten utnyttjas av fanatiker och politiska intressen

Snart är det dags för ännu ett omstritt mästerskap; fotbolls-VM i Qatar.

Snart är det dags för ännu ett omstritt mästerskap; fotbolls-VM i Qatar.

Foto: Hannah Mckay

Insändare2022-11-15 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De som idrottar blir många gånger utnyttjade av andra vinstintressenter med oansvarig moral och det finns då stor risk för att det kan sluta som det gjorde förr i gladiatorspel. I värsta med döden.

Runtomkring idrotten förekommer dessutom en svans av fanatiker som kan bli mycket våldsamma när resultaten inte går deras väg eller också är de enbart ute för att stöka till det. Svansen verkar själva oftast inte vara aktiva idrottare. Många som besökt arenorna tidigare, går inte dit länge för att de anser att det som händer där inte har med idrott att göra. En del har blivit bortskämda.

Om idrotten däremot är en lek kan deltagarna istället lära sig samarbeta och bli riktiga vänner. Det är nog den tanken som är den avsikten som de flesta vill ha.

Allt kan bli en ond cirkel där de politiska ledarna endast syns till av egna intressen, på arenorna, därför att de vill bli populära och använda idrotten till egna propagandasyfte. I bästa fall vill de istället stötta idrotten och idrottarna som då mera troligt kan ge tillbaka idéer som är sunda och blir till för allas vår hälsa.