Ibland måste jag ligga i sängen i 17 timmar

De nya arbetstidsreglerna ställer till det för oss som bor på äldreboenden. En del måste gå och lägga sig redan halv sex på kvällen för att de som jobbar ska hinna hjälpa alla innan de går hem. Själv måste jag lägga mig klockan sju eller halv åtta.

Skribenten beskriver vad nya regler innebär för dem som bor på äldreboenden. (Arkivbild)

Skribenten beskriver vad nya regler innebär för dem som bor på äldreboenden. (Arkivbild)

Foto: Bertil Persson/Helsingborgbild/TT

Insändare2024-01-23 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag skulle gärna vilja vara uppe längre. Ibland måste jag ligga i sängen i 17 timmar innan jag äntligen får hjälp att gå upp och klä på mig. Det kan dröja till halv 11 innan jag kommer upp. Det är hemskt att ligga i sängen så länge när man har ont i kroppen. Personalen måste springa för att hinna med allt som de måste göra. Jag får höra att jag ska få duscha om de hinner hjälpa mig. 

Alla som bor här ska ha frukost och medicin och ibland är det flera som ska duscha. En del behöver även matas, en del behöver dubbelbemanning, alltså hjälp av två ur personalen samtidigt. Många behöver hjälp för att gå på toaletten. Det finns även dementa som behöver passas som småbarn för att de själva inte vet vad de gör och äldre som är döende.

Det måste bli fler som arbetar här. En del har slutat för att de inte orkar längre. Det finns även utländska medborgare i personalen som är omtyckta och som har jobbat länge, men som nu inte vet om de får stanna i landet eftersom de tjänar för lite pengar.

En annan sak är maten. Fisken är alltid osaltad och även köttet. Äldre människor som inte kan salta själv kanske slutar äta när maten inte smakar. Fast det finns även god mat. När vi fick janssons frestelse och korv stroganoff såg jag att alla åt med god aptit. Likaså när vi fick en god efterrätt med hjortronsås. Vi är många som längtar efter surströmming. Förr om åren ordnades surströmmingsmiddagar på äldreboenden. Det vore roligt om vi som bor på boenden nu fick uppleva det också.

Det måste satsas mer pengar på vården så att vi som bor på boenden får ett bättre liv. Jag vill gärna gåträna igen, men då behöver jag någon som har tid att hjälpa mig med det. De som arbetar här behöver fler arbetskompisar som delar på uppgifterna och bättre löner, så att de vill jobba kvar. Vi behöver alla utländska hjälpande händer. Om duktiga människor blir utvisade för att de tjänar för dåligt inom vården blir det ännu färre som jobbar här och likaså på andra boenden.

Jag föreslår att ni politiker kommer hit och praktiserar eller jobbar både kvällar och helger för en liten peng. Då får ni se hur verkligheten ser ut. Snälla ni, lyssna på oss äldre som bor på boenden.

Fotnot: Från den 1 oktober 2023 gäller att alla medarbetare i kommuner och regioner som huvudregel ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod. Arbetspass ska följas av dygnsvila. De nya reglerna är en anpassning till EU:s arbetstidsdirektiv.

Den 1 november 2023 höjdes försörjningskravet för personer som söker arbetstillstånd i Sverige. Den som söker efter det datumet måste ha en lön på minst 27 360 kronor. Det nya kravet gäller för personer som kommer från ett land utanför EU/EES för att arbeta i Sverige och även för personer som fått avslag på sin asylansökan och i stället ansöker om arbetstillstånd.