I sekulära Sverige ökar kriminaliteten

Skribenten menar att svaret på att få ned brottsligheten kan finnas i de stora världsreligionerna.

Skribenten menar att svaret på att få ned brottsligheten kan finnas i de stora världsreligionerna.

Foto: Karl Enn Henricsson/TT

Insändare2022-11-03 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under de senaste 50 åren har skjutningar av människor ökat från enstaka per år till mer än en per vecka (55 st årets första 43 veckor). Samma trend upplever undertecknad gäller för andra våldsbrott och bedrägerier. Våra politiska partier försöker hitta sätt att bryta trenderna. Vissa föreslår mera övervakning, strängare straff och dyligt. Andra föreslår mera resurser till sociala insatser, familjerna, skolorna och kriminalvården.

Nämnda åtgärder kan kanske dämpa men inte avhjälpa brottsutvecklingen. I stället måste sinnelaget och levnadsreglerna ändras till vad de var före sekulariseringen så att de regler, budorden med mera, som finns i världsreligionerna åter blir levande för flertalet människor. Tumregler som Det som börjar med en synål slutar ofta med en silverskål” ”Den som illa gör den illa får” måste präntas in redan i förskoleåldern.

Den som fnyser åt religionernas regler och råd skall komma ihåg att de bygger på mer än 4000-årig erfarenhet.

När det gäller klimatfrågan finns det klimatförnekare. På samma sätt finns det brottsförnekare som till och med hävdar att brotten minskat utan att kunna redovisa jämförbar statistik. 

Fundera också över varför det knappast var någon som i valdebatterna pratade om vad som är gott och vad som är ont eller frågor om hur ett gott sinnelag skall gynnas hos medborgarna.

Har religionerna misskrediterats så av ateisterna att de inte ens får diskuteras?

TÄNK OM