Hygienrutiner inom vården kräver arbetskläder

I artikeln med rubriken ”Fler anmälningar om covid-problem i omsorgen”, Norran den 26 maj, så har tidningen tagit del av Lisa-anmälningar där vårdpersonal har vittnat om avsaknaden av skyddsutrustning och framförallt tillgång till arbetskläder.

För att kunna upprätthålla en god hygienrutin krävs arbetskläder, menar insändarskribenten.

För att kunna upprätthålla en god hygienrutin krävs arbetskläder, menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-06-07 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Cecilia Lundberg, verksamhetschef för socialpsykiatrin svarar Norran med att påpeka att det viktigaste är att följa basala hygienrutiner och menar att det är olyckligt att arbetskläderna som beställdes den 17 april inte har kommit.

Hur ska vårdpersonalen kunna tillämpa de basala hygienrutiner som finns om arbetsgivaren inte tillhandahåller arbetskläder? Arbetskläder, som bland annat ska vara kortärmad och tvättas i en kontrollerad och kvalitetssäkrad process ur smittskyddsynpunkt, är en del av de basala hygienrutinerna vi inom vård och omsorg arbetar med i Sverige. Hur säkerställer ni att detta upprätthålls om inte arbetskläder tillhandahålls av arbetsgivaren?

Basala hygienrutiner är oerhört viktigt att det efterföljs, det är en av de allra viktigaste åtgärderna vi har inom vården. Men använd inte basala hygienrutiner som ett argument för att inte tillhandahålla arbetskläder till din personal och använd det inte som ett sätt att överlämpa ansvaret till enskilda individer istället för att ta ett arbetsgivaransvar. 

Jag håller med dig Cecilia, det är olyckligt att leveransen av arbetskläder dröjde. Vad som är ännu mer olyckligt är att beställningen gjordes först den 17 april, då vi arbetat med basala hygienrutiner samt hanterat många fler smittsamma virus många år innan covid kom till Skellefteå.

Sjuksköterska

Svar direkt

Stöd och service har infört arbetskläder och jag vill än en gång beklaga att leveransen av arbetskläder har dröjt. Sedan tidigare tillämpar vi god handhygien och användande av skyddskläder. Genom att införa även arbetskläder kommer vi fortsättningsvis att helt och hållet följa innehållet i de basala hygienrutinerna. 

Anledningen till att förändringen sker just nu är förstås den pågående smittspridningen av coronaviruset, men även när pandemin är över kommer vi att hålla kvar vid rutinerna.

Cecilia Lundberg, verksamhetschef för socialpsykiatrin, Skellefteå kommun