I vårt land finns 21 regioner, och 290 kommuner. De är självstyrande och styrs av regionalt och folkvalda politiker. Vilka som får förtroendet att styra, såväl region ellerkommun, bestämmer vi alla som vart fjärde år röstar på det parti vi anser vara bäst lämpade att ta både ekonomiskt och mänskligt ansvar för framtiden.
Ansvariga för hälso- och sjukvården i Västerbottens region har flera områden att arbeta med förutom folkhälsa och sjukvård, kollektivtrafik i länet, FoU och folkbildning. Hur det lyckas får vi ta del av via nyheter i tidningar och tv.
Det är välkänt att regionens kärnverksamhet – hälso- och sjukvård – blir allt sämre. Svårt få tid till specialistvård, långa vårdköer och en vårdgaranti som inte fungerar, patienter skickas till dyr privatvård. Det är kalla fakta, lång väntan på behandling/operation innebär mänskligt lidande, oavsett patientens ålder.
På debattsidan i Norran (18/11) beskrivs hur regionen satsar cirka 30 miljoner kronor på Norrlandsoperan. Vilket är nästan det dubbla beloppet som BB i Lycksele kostar. Vilka styrande politiker tycker det är rätt satsade pengar?
NO i all ära, men hälso-och sjukvård bedriver de ej, de når knappast alla med sin musik i vårt län heller. Vem kan försvara sådan snedfördelning av de pengar som ska tillfalla alla länets invånare. Var finns omtanken om befolkningen som utlovas den hälso- och sjukvård de behöver, plus god tandhälsa och förebyggande hälsovård.
Hur i hela världen ska skattepengarna dessutom räcka till kollektivtrafik, regional utveckling och kultur, forskning och folkbildning? Ett ärligt svar efterlyses av regionens ledande folkvalda politiker.
Svar direkt
Vi socialdemokrater vill ha ett samhälle där människor lever och bor, inte bara arbetar. Skulle vi ta bort de värden som förgyller människors tillvaro skulle vi också försämra förutsättningarna att rekrytera personal vi behöver. Att ta bort kultur som dessutom sträcker sig över hela länet vore därför förödande.
Regionen har tre uppdrag och dessa är inte något som vi kan välja bort. Det handlar om regional utveckling, kollektivtrafik och hälso- och sjukvård. I vår budget för 2025 går 96 procent av den totala budgeten till hälso- och sjukvården. Även om det är en stor del av budgeten så kan vi konstatera att hälso- och sjukvården i hela landet är i behov av ökade intäkter för att möta de behov som finns.
Vi ska vara ärliga med att vi idag inte levererar den sjukvård vi önskar till medborgarna. Det har inte bara med ekonomi att göra utan vi har också stora utmaningar med kompetensförsörjningen. Insändarskribenten nämner Lycksele BB men även där handlar det inte om pengar utan om brist på personal.
Problemet är inte att ingen vill jobba för regionen. Det är en hög konkurrens i hela landet, framför allt vad gäller sjukvården och särskilt universitetssjukvården. För att kunna konkurrera om den arbetskraft som finns behöver vi vara en attraktiv arbetsgivare men även kunna erbjuda anställda en attraktiv plats att leva och bo på. Här spelar kultur, idrott och föreningsliv en viktig roll. Att lägga ner kulturen vore populistiskt och framför allt kortsiktigt sett till de utmaningar vi har.