Hur ska kommunen skydda de äldre mot värmeböljor?

Den senaste 15-års perioden har Skellefteå kommun byggt minst tre nya boenden och renoverat några men inget av de har anpassats för värmeböljor.

Skribenten funderar över kommunens strategi för värmeböljor på boenden och får svar direkt.

Skribenten funderar över kommunens strategi för värmeböljor på boenden och får svar direkt.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-06-15 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man kan fråga sig varför man inte installerar ac när man bygger nytt och installerar ac i gemensamma utrymmen i befintligt bestånd så att det åtminstone finns något eller några rum som har anpassat inomhusklimat på varje avdelning, för varje sommar har vi en vecka eller två med 25–30 grader och under den tiden blir det olidligt varmt inomhus och många boende far illa av värmen eller rent av avlider.

Dessutom kan man fråga sig varför man inte har glasat in balkongerna på de senaste byggda boendena så att hyresgästerna kan sitta ute även om det är lite kallt, för med en inglasning förlänger man utesäsongen betydligt och det kan vara betydligt trevligare att sitta ute istället för att sitta inomhus.

Är det så att äldre inte är så prioriterade i den kommunala budgeten utan endast är viktiga som röstboskap vart fjärde år när det är val?
Jag anser att kommunen ska ta fram en plan och redovisa hur man tänker lösa problemet.

Undrande

Svar direkt

Vi har under de senaste åren utrustat alla allmänna utrymmen inom vård- och omsorgsboende med portabla eller fasta kylanläggningar. Vi prioriterar de boendes hälsa och välmående högt, och arbetar efter en plan att installera fasta anläggningar på samtliga boenden. Förutom det har vi förtydligat att det är hyresgästen eller dennes anhöriga som ansvarar för att utrusta den enskildes lägenhet med det som behövs för en behaglig temperatur där inne.

Medarbetarna har tillgång till och följer en känd rutin för arbetssätt vid värmebölja för att personerna på boendena ska må bra även vid höga utomhustemperaturer. De dagar och nätter vi har extrem värme gör medarbetarna sitt yttersta för att se till att de boende inte lider av värmen. Det kan handla om att erbjuda vätskeersättning, dricka oftare, bjuda på glass, fotbad, en kall handduk i pannan eller nacken, sitta utomhus i skuggan, anpassad klädsel, skor, huvudbonad samt att se till att hålla fönster och dörrar stängda under dagtid med markiserna eller persiennerna nedfällda för att under natten vädra och skapa korsdrag.

Inglasade balkonger kan definitivt vara användbara. Flera kommuner som nu bygger nya vård- och omsorgsboenden har valt att bygga stora inglasade balkonger i anslutning till gemensamhetsutrymmen. Därmed kan de boende på ett tryggt och säkert sätt vistas på inglasningen tillsammans med andra, med närhet till personal.