Hur ska jag få veta vad som krävs av mig?

Vad är det egentligen som gäller inom Skellefteå kommun när det kommer till lönesamtal?

Skribenten undrar varför han inte fick veta varför kollegan hade högre lön och får svar direkt.

Skribenten undrar varför han inte fick veta varför kollegan hade högre lön och får svar direkt.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Insändare2022-10-21 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag ifrågasatte till chefen varför en kollega fick högre lön än mig, har lärt mig att cheferna ska kunna motivera detta. Min chef vägrade däremot.

Vad är det som gäller, Skellefteå kommun? Hur ska jag veta vad som krävs av mig? Vi hade överhuvudtaget inget lönesamtal alls.
Det känns oseriöst.

Boendehandledare

Svar direkt

Att ha en god förståelse och samsyn kring det gemensamma uppdraget är en förutsättning för att vi ska lyckas i vårt uppdrag och nå uppsatta mål. Skellefteå kommun har en samtalsmodell som bygger olika samtal och dialogtillfällen.

Uppdragsdialog/medarbetarsamtal som där chef och medarbetare samtalar om uppdrag, förväntningar och medarbetarens behov av kompetensutveckling för att klara uppdraget.

Lönekriterie- och bedömningssamtal där chef och medarbetare samtalar om hur medarbetaren klarat sitt uppdrag och levt upp till förväntningarna.

Lönesamtal /meddelande om ny lön, där chef meddelar ny lön utifrån den bedömning som gjordes i lönekriterie- och bedömningssamtalet.

Utifrån överenskommelse kan meddelande om ny lön ske på olika sätt, genom fysiskt eller digitalt möte, mejl eller telefon. Vid önskemål om förtydligande och motivering har medarbetare rätt att få ett möte. Chef ska kunna motivera den nya lönen utifrån medarbetarens individuella prestation, men har ingen skyldighet att motivera andra medarbetares lön.

Joakim Lundin, personalchef Skellefteå kommun