Hur ska en fattig pensionär ha råd att fika hos kyrkan?

Skribenten undrar varför fikat har blivit så lyxigt och dyrt på Cafe Benjamin och får svar direkt.
Skribenten undrar varför fikat har blivit så lyxigt och dyrt på Cafe Benjamin och får svar direkt.

Vad är det som händer i Café Benjamin på Morö Backe kyrka?

Insändare 29 april 2022 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag brukar besöka Café Benjamin för att få träffa en människa och prata en stund med någon, ta en kopp kaffe och en liten kaka, men nu har jag inte råd längre, det har bara blivit dyrare och dyrare nu kostar det lika mycket som att gå på vilket café som helst.

Jag trodde inte att kyrkan driver caféet för att få in vinstpengar utan att man kunde få fika till självkostnadspris som det är på alla andra kyrk-caféerna i kommunen, till exempel Café Knuten i Skelleftehamn med flera.

Döm om min förvåning när jag häromdagen kom dit och det var en stor buffé med lax, ägg med räkor, skinka och mycket mera till ett hutlöst pris av 150 kronor. Hur ska en fattig pensionär kunna ha råd med det?, Och inget annat fika fanns där att välja. Är café Benjamin en lunchrestaurang/fik med vinstdrivande intresse och är det för att kollektpengarna inte räcker till, eller?

Café Benjamin var förut ett ställe man kunde gå till när man kanske kände sig lite ensam och ville prata och träffa någon människa och inte behövde känna att man inte hade råd med en kopp kaffe och en liten kaka. Nu är det som ett kondis/matställe med wienerbröd, bakelser go-bullar och mat och samma priser som vilket annat café som helst.

Jag är så besviken på er på Morö Backe kyrka och kommer inte att komma till er igen. Förutom detta med priserna på caféet så är det också mycket märkligt att man aldrig ser till någon diakon eller präst på detta ställe, förut när man kom in på caféet så fanns där en diakon eller en präst som kom och satte sig och pratade en stund.

Besviken kyrkbesökare som nu väljer bort er

Svar direkt

Kära besvikna kyrkobesökare.

Jag vill börja med att beklaga att du upplevt besöken på Café Benjamin på detta sätt. Så ska det naturligtvis inte vara. Av den anledningen vill jag också tacka dig för att du tog dig tid att skriva ner dina tankar och göra oss uppmärksamma på detta.

Ursprungstanken med Café Benjamin, och alla andra kyrkliga cafémötesplatser, är att det ska vara en mötesplats med fika till självkostnadspris där möjligheten att träffa andra människor är fokus – inte vad som finns på fatet. Här har vi åkt vilse, men vi startar redan idag med att ta oss tillbaka till ursprungsvägen.

Jag förstår också din besvikelse när du uttrycker att det inte är en självklarhet att träffa diakon eller präst på caféet, såsom det kanske varit tidigare. Med färre personal som verkar på flera ställen kan det vara svårt att få ihop sådana möten, men jag vill ändå att du ska veta att möjligheten att få ett samtal med en präst eller en diakon/diakoniassistent ändå finns. Du är alltid välkommen att söka kontakt via vår hemsida eller att ringa direkt till personal i kyrkan och komma överens om en tid att träffas.

Återigen, tack. Jag hoppas att du någon dag vill komma tillbaka till Morö Backe kyrka. Du, och alla med dig, är varmt välkommen.

Annika Lundström, församlingsherde Sankt Olovs församling


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa