Hur ska det gå för eleverna i Skellefteås skolor?

Så börjar organisationen inför nästa år vara klar och det kan inte stavas annat än att det i verkligheten är neddragningar. Alla elever kommer att drabbas.

Insändarskribenten funder över hur neddragningar kommer att drabba skolbarnen.

Insändarskribenten funder över hur neddragningar kommer att drabba skolbarnen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2024-05-14 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barn med särskilda behov, det vill säga elever som har svårt att klara krav och miljö utan mycket eller stöd på heltid från både en och två vuxna kommer inte att ha det fullt ut. Det är som att låta rullstolsburna vara utan sin rullstol. Elever med läs- och skrivsvårigheter får heller inte det stöd de har rätt till. De elever som med tillfälligt stöd klarar skolan kommer inte att göra det. Listan går att göra lång. 

Det är skrämmande att vår kommun inte följer skollagen utan väljer en budget i balans. Med andra ord är det som det varit under många år, nämligen att kommunen inte sätter en realistisk budget.

Det är viktigt att förstå att även om du har barn utan behov så påverkas barn bredvid om särskilt stöd från en annan elev försvinner. Dessutom blir klasserna mellan 25-30 elever vilket kommer att bidra till att fler elever kommer bli stressade och bidra till ohälsa samt att de inte kommer nå målen.

Försök att tänka dig själv in i den situationen. 30 arbetskompisar på extremt liten yta, 2 har läs och skrivsvårigheter (ex dyslexi) 2 har npf-diagnos (exempelvis adhd, autism) 2 har språkstörning (funktionsnedsättning i språkutvecklingen) sen har en del svårt att fokusera, några bråkar, två vandrar runt, en annan har inte ätit frukost, en tredje vill inte komma in i rummet och du har en person som ska hjälpa dig och alla andra lära sig något nytt. Du som arbetar jobbar med liknande uppgifter varje dag som du ofta är välbekant med. Det är inte rimligt.

I framtiden kommer detta bli extremt kostsamt för samhället. Lärare gör allt de kan och har sedan länge slitit för att få det att fungera för elevernas skull. När det nu finns erfarna lärare som väljer och kommer att välja lämna sitt arbete för att de inte ställer upp på neddragningarna och inte ser en möjlighet att kunna få verksamheten vettigt så kan man ju undra om våra styrande politiker verkligen insett vad beslutet om en budget i balans får för konsekvenser för eleverna.

Uppmanar alla att ta reda på hur det ser ut just på ”din” skola och göra din röst hörd.