Hur många sekunder är ett människoliv värt?

Reflexväst är ett måste i Lind, menar skribenten.

Reflexväst är ett måste i Lind, menar skribenten.

Foto: Johan Nilsson / TT

Insändare2022-02-07 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ja, denna fråga dyker upp i mitt huvud ofta nu. Vi bor i Lund, Skellefteå, och vi har fortfarande inte någon gång- och cykelväg trots att vi blivit lovade det nu i typ tio år. Vägen är smal, speciellt på vintern.

i fjol bestämde någon att ploga ut i dikena hjälper, men jag säger att det hjälper inte alls. Att bilister har så bristande respekt för oss som går efter vägen (jag har reflexväst, ibland två, en att vifta med) gör mig rädd. 

För några veckor sedan fick jag gå upp i snödrivan för att en buss passerade i hög hastighet och inte alls höll ut. Hade jag halkat hade jag inte funnits idag. 

Om vi räknar högt tar det 30 sekunder extra att bromsa in och vänta eller att hålla ut. Du möter kanske tio stycken efter vägen, så då tar det fem minuter extra. Är det så lite ett människoliv är värt enligt er som inte orkar/har tid att hålla ut och bromsa in? 

Många bilister håller ut och saktar in, en stor eloge till er, fortsätt så, detta uppskattas. Men till er andra: tänk till en gång till. Jag kommer nu i fortsättningen ha en hockeyklubba (självfallet den med en reflexväst också) och kör ni på den så det blir skador på er bil så avsäger jag mig här all skuld då den har reflexväst och det lika gärna kunnat vara ett barn/vuxen människa. 

Hoppas folket som bestämmer cykel/gångväg kanske kan se detta och inte flytta oss ner på listan för redan befintliga cykel/gångvägar som behöver repareras eller för de som har betydligt lägre hastighet än oss i Lund på vägen. Måste det tillstöta en väldigt allvarlig olycka innan något händer med cykel/gångväg?


Surkärringen i Lund