Hur länge ska politikerna ignorera folkets vilja?

Hur länge ska politikerna gå emot folkets vilja undrar insändarskribenten.

Hur länge ska politikerna gå emot folkets vilja undrar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-07-17 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots att många svenskar är emot Nato och att en överväldigande majoritet vill att Sverige skriver under för ett kärnvapenförbud, vägrar politikerna att följa folkviljan.

Den 6 augusti är det 75 år sedan USA fällde atombomben ”Little boy” över Hiroshima, två dagar senare föll nästa bomb över Nagasaki. Bomber med en förödelse till följd som de flesta känner till. Redan då väcktes motståndet mot kärnvapen och krav på dess avskaffande har rests av fredsrörelser världen över sedan dess.

Undersökningar har visat att fler svenskar är emot ett svenskt Natomedlemskap än för. I den senaste opinionsundersökningen har jag sett att 78 procent av de tillfrågade är för att Sverige ska skriva under FN:s konvention om kärnvapenförbud. Ändå fortsätter Sveriges ledande politiker att närma sig Nato och har genom värdlandsavtalet sagt upp garantin för att Sverige ska förbli en kärnvapenfri zon.

Nu är det som sagt snart 75 år sedan bomberna föll över Hiroshima och Nagasaki och vi fredsvänner måste gå samman för att säkerställa att det inte händer igen. Hade det inte varit fantastiskt om Hiroshimadagen kunde bli starten för avancemanget av en fredsrörelse som politikerna inte längre kan blunda för. En rörelse de måste gå till mötes i kravet på kärnvapennedrustning och byggandet av fred.

Fredsrörelsen vet att den talar med folkets röst i dessa frågor och frågan jag ställer mig är: Hur länge kan politikerna ignorera folkviljan utan att riskera sitt eget fall?
Oskar Wigren