Hur länge ska ombyggnationen av Byske centrum pågå?

Storgatan i Byske har under ett flertal år varit föremål för grävning av olika slag och gatan börjar nu visa en ombyggnad som riktar sig till cyklister och fotgängare, en slags väg mot ett bilfritt centrum.

Skribenten undrar hur länge ombyggnationerna i Byske centrum ska fortgå och får svar direkt. Bilden är från 2021.

Skribenten undrar hur länge ombyggnationerna i Byske centrum ska fortgå och får svar direkt. Bilden är från 2021.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2022-10-01 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Byske har cirka 1700 invånare under vinterhalvåret och under sommaren ökar den tiofalt eller mer, det finns idag två matvaruaffärer som nu fått en minskad tillgång till parkeringsplatser och krångligare för till- och utfart från den mindre parkeringen.

En väldig stor andel måste använda bilen i sin handling av mat etcetera, inklusive de som bor i omkringliggande byar. Frågan om matvaruaffärerna kommer att överleva med denna förändring, den som åker med bil kanske lika gärna kan besöka Kåge eller Solbacken, eller Jävre, där man kan parkera bilen enkelt och inom lämpligt avstånd till affären.

Frågan är om dom som bestämt denna förändring besök Byske under sommar som vinter och om de har bil? 

Bilist 

Svar direkt

Ombyggnationen i Byske centrum har pågått i två år nu och projektet är uppdelat i etapper. Gällande parkeringarna efter Storgatan så har de inte blivit färre utan omfördelade på sträckan. Ett räcke har satts upp för att styra bilisterna till ett ställe, detta för att inte bilarna ska kunna köra ut på gång/cykelbanan där oskyddade trafikanter vistas.

Ica har fått behålla sin in- och utfart vilket är en bonus då detaljplanen egentligen säger att den ska vara på baksidan. Sedan projektets start har vi fört en dialog med Byskeföretagarna varannan vecka, för att verksamheterna ska bli störda så lite som möjligt.

Jan Burlin, verksamhetschef gator och parker, Skellefteå kommun