Hur farligt är det egentligen med våldsamma spel?

Våld i spel, alla har nog hört om det, men hur farligt är det egentligen? Kan man bli skadad av våldsamma spel? Jag tycker att detta är sjukligt, att vi låter unga människor spela sådana spel och tro att de mår bra.

Skribenten tror att det finns flera negativa effekter för unga att spela våldsamma spel.

Skribenten tror att det finns flera negativa effekter för unga att spela våldsamma spel.

Foto: TOMAS ONEBORG / SvD / TT

Insändare2022-10-08 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För det första visar vissa undersökningar att våldsamma spel påverkar hjärnan så att den blir avtrubbad från brutalt våld. För det andra konstaterar man att personer som regelbundet använder dataspel som innehåller brutala mord och tunga vapen blir mer okänsliga för chockerande våld, vilket leder till att dessa personer blir mer benägen att själv utföra våldshandlingar. För det tredje kan våldsamma skjutspel göra att du lättare utvecklar alzheimer, schizofreni och depression.

Det är farligt för yngre barn att spela sådana spel för att barns hjärnor fortfarande utvecklas, och om man då spelar spel där man utsätter andra för brutalt våld så kommer det bli inlärt i hjärnan. Så därför är det viktigt att vi lyfter fram forskningen och visar barnen att de kan bli skadade. 

Men det är inte bara barnens ansvar att vara pålästa, det är även föräldrarnas ansvar att sätta gränser. Detta måste få ett slut nu, skjutningarna och gängkriminaliteten ökar i Sverige, vi måste ta vårt ansvar. Folk dör, vi kan inte bara strunta i det. Läs inte bara detta och tänk jaha. Läs detta och gör en förändring.

Ivan, 11 år gammal

 
 
 
 
 
 
Läs mer om